Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 05.12.2011 14:14

Hedelmäkakun uudet ilmeet

Hedelmäkakku on yksi joulun kahvipöydän klassikoista. Hedelmäkakkujen oma niksi on hedelmäpalojen kierittely jauhoissa, jotta ne levittyvät tasaisesti eri puolille kakkua. Jotta paljon raaka-aineita sisältävä kakku kypsyy kunnolla, paistetaan se riittävän miedossa lämmössä uunin alatasolla.

Hedelmäkakku ei ole parhaimmillaan vastaleivottuna vaan vasta makujen tasaannuttua. Jouluna tarjottavan kakun voi hyvin leipoa nyt. Kakku säilytetään jääkaapissa folioon käärittynä tai pakastimessa.

Uutta ilmettä kakkuun saa esimerkiksi näillä nikseillä:

1. Tee kakut pieniin rengasvuokiin, jolloin kakku on söpö juhlapöydän koriste ja se syödään kerralla. Ripottele kakun päälle tomusokeria.

2. Tunnusta väriä: valikoi käytettävät hedelmät pääosin värin mukaan. Kelta-oranssiin kakkuun keltaisia rusinoita, aprikoosia, säilöttyjä appelsiininkuoripaloja, sukaattia ja papaijaa. Puna-vihreä kakku syntyy punaisilla ja vihreillä kirsikoilla, vihreillä sukaateilla sekä kuivatuilla karpaloilla. Jatka väriteemaa asettamalla saman värisiä marmeladeja tarjoiluastiaan.

3. Mausta alkoholilla. Hedelmäkakkuun saa aromia calvadosilla, konjakilla, rommilla, sherryllä tai hedelmäliköörillä.

4. Mausta sitruksella. Sitruksen aromia kakkuun tulee raastamalla taikinaan sitruunan tai limen kuorta, lorauttamalla mukaan sitruunamehua ja käyttämällä hillottua appelsiinin- ja sitruunankuorta.

5. Kaveriksi kermavaahtoa. Tarjoa hedelmäkakun kumppanina maustettua kermavaahtoa. Esimerkiksi liköörit tai kinuskikastike tuovat vaahtoon makua. Myös maustetut rahkat kermalla notkistettuna sopivat kakun kanssa tarjottaviksi.

Päivi Lehikoinen

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje

Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Seuraa meitä Facebookissa