Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 08.11.2007 22:06
A A A

Kanadanmajava

Suomen viimeinen alkuperäinen majava ammuttiin 1800-luvun puolivälin jälkeen. Viime vuosisadan alkupuolella Suomeen tuotiin Norjan kantaa olevia euroopanmajavia, mutta myös Amerikan mantereen kanadanmajavia. Keski-Suomen nykyiset noin 150 majavaa ovat kanadanmajavia. Lajit eivät tiettävästi risteydy.

Majava on jyrsijöistämme suurin. Sen paino voi nousta 30 kiloon. Pituus on suurimmillaan metrin verran, minkä jatkoksi tulee 40 sentin verran lituskaista häntää.

Majava rakentaa puusta kekopesän, jonne on pääsy vedenpinnan alta. Näin se pääsee talvellakin jään alle syömään varastolautalleen, jonka se kerää syksyllä. Usein majavat rakentavat myös padon, jolla kykenevät säätelemään puroveden korkeutta. Kun vesi nousee ylemmäs, puutavaran uittaminen pesän tai ravintolautan aineksiksi helpottuu.

Majavan kiima on talven kylmimpään aikaan tammi- tai helmikuussa. Kanadanmajavan pesään syntyy toukokuussa tavallisesti kolme tai neljä poikasta, jotka säilyvät pesän asukkaina kaksi talvea.

Majava on kasvissyöjä. Herkkua on haavan kuori.

Lähetä linkki
Sähköposti

Luetuimmat 24 tuntia