Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 08.11.2007 22:05
A A A

Kettu

Ruskeaturkkinen kettu lienee maailman runsaslukuisin petonisäkäs. Keski-Suomessa ketun voi tavata missä tahansa, niin asutuskeskuksissa, pelloilla kuin metsissäkin. Tunnistaminen ei tuota vaikeuksia. Alaviistoon osoittava häntä on puolimetrinen ja hännän pää on usein valkoinen. Ruumiin pituus on 70 sentin luokkaa. Ison ketun paino voi nousta kahdeksaan kiloon.

Ravinnon suhteen ketulla ei ole hätäpäivää hyvän myyräkannan aikaan. Myyräkato sen sijaan saa ketun vaihtamaan ruokavaliota. Vaaraan joutuvat jänikset ja linnut. Haaskoja ja kaatopaikkojen antimia kettu tunnetusti hyödyntää, mutta eipä se kaihda kasvisruokaakaan. Esimerkiksi omenat maistuvat.

Pienet, vain satagrammaiset pennut syntyvät keväällä, huhti-toukokuussa. Usein niitä on viisi, parhaimmillaan jopa kahdeksan. Emo synnyttää luolassa, jonka ihminen voi löytää hajun perusteella. Luolassa ja sen ympäristössä on nimittäin ravintoeläinten mätäneviä jäänteitä.

Kettu on riistaeläin. Keski-Suomen saalis vuonna 2003 oli 5 300 repolaista.

Lähetä linkki
Sähköposti

Luetuimmat 24 tuntia