Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 08.11.2007 22:04

Korpipäästäinen

Korpipäästäinen tunnetaan myös mustapäästäisen nimellä. Jälkimmäinen nimi kertoo värin: korpipäästäinen on päästäiseksi hyvin tumma. Selkä on tummanruskea, joillakin lähes musta. Vatsapuolelle siirryttäessä väri muuttuu ilman tarkkaa rajaa vaaleanruskeaksi. Se on päästäiseksi myös kookas. Ruumiin pituus voi olla kahdeksankin senttiä, minkä lisäksi tulee viitisen senttiä häntää.

Korpipäästäistä, kuten muitakin päästäisiä on kutsuttu nokkahiiriksi. Sanan alkuosa on hyväksyttävä, sillä päästäisille tyypillinen pitkä nokka sillä on. Hiiri-sana nimessä sen sijaan on huono. Päästäisillä ei ole mitään tekemistä sen paremmin hiirien kuin myyrienkään kanssa. Päästäiset syövät liharuokaa. Korpipäästäisen erityisherkkua ovat lierot. Siksi ne viihtyvät paksumultaisilla alueilla.

Korpipäästäinen on itäinen laji. Suomen rannikkoalueelta se puuttuu, samoin Lapista. Ruotsissa ja Norjassa on pieniä esiintymisalueita. Keski-Suomi kuuluu kokonaan lajin levinneisyysalueeseen. Korpipäästäinen on kuitenkin jokseenkin harvalukuinen.

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje

Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.