Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 08.11.2007 21:51
A A A

Mäyrä

Mäyrä tunnetaan monin paikoin paremmin metsäsian nimellä. Tämä rinnakkaisnimi lienee syntynyt mäyrän tonkimisinnosta. Etenkin ampiaisten hunaja-aarteiden vuoksi se on valmis paitsi tonkimaan, myös uhmaamaan ampiaisten hyökkäyksiä.

Mäyrä on myös ahkera kaivaja. Joskus hiekkakummun sisään kaivettuun pesäluolastoon voi johtaa yli kymmenenkin kulkuaukkoa. Luolastoa kohennetaan joka vuosi. Asutun pesän tunnistaakin siitä, että kulkuaukon tai monenkin kulkuaukon eteen on ilmestynyt tuoretta hiekkaa.

Näätäeläimeksi mäyrä on siitä poikkeuksellinen, että sen ruokavalioon kuuluu runsaasti myös kasviksia.

Syksyisin se käy omenavarkaissa ja pistelee myös maahan pudonneet luumut ja kirsikat. Muuna aikana ravinto koostuu pikkunisäkkäistä, lieroista ja hyönteisistä.

Mäyrät parittelevat keväällä, mutta viivästyneen sikiönkehityksen takia poikaset syntyvät vasta seuraavana kevättalvena.

Sydäntalven mäyrä nukkuu talviunta.

Lähetä linkki
Sähköposti

Luetuimmat 24 tuntia