Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 08.11.2007 21:54
A A A

Metsäkauris

Metsäkauris on ison koiran kokoiseksi kasvava hirvieläin. Sen paino nousee enimmilläänkin vain noin 25 kiloon. Keski-Suomeen se on levinnyt kahta kautta. Eteläisen Suomen istukkaiden jälkeläiset levittäytyivät ensin Jämsän seudulle. Ruotsista Tornionjoen yli saapuneiden jälkeläiset taas tulivat ensin Pihtiputaalle. Nyt metsäkauriita on koko maakunnassa, mutta kanta on vahvin toisaalta maakunnan etelä- ja toisaalta pohjoisosassa. Maakunnan kaurismäärä lienee noin 1 500.

Pienen koon lisäksi metsäkauriin tunnistaa olemattoman lyhyestä, vain parin sentin mittaisesta hännästä. Myös juoksutyyli paljastaa. Pakoon metsäkauris juoksee sik-sak tyylisin sivuhypyin.

Metsäkauris syö kesäisin ruohoa ja talvella mieluiten varpukasveja, esimerkiksi mustikkaa. Jos lumen vuoksi ei pääse varpuihin käsiksi, turvaudutaan puiden oksiin. Ihmisten järjestämään ruokatarjontaan metsäkauriit turvautuvat mielellään.

Kauriin kiima on heinäkuun tietämissä, mutta vasat syntyvät vasta seuraavan kevään alkupuolella, sillä sikiö alkaa kehittyä vasta talvella. Kerrallaan syntyy tavallisesti kaksi vasaa. Kolmosetkin ovat mahdollisia.

Lähetä linkki
Sähköposti