Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 08.11.2007 21:53

Metsäpäästäinen

Metsäpäästäinen lienee Keski-Suomen päästäisistä runsaslukuisin. Se voi kasvaa lähes kymmensenttiseksi, minkä mitan lisäksi tulee viiden sentin häntä. Suipon ja pitkän kuononsa takia päästäisiä kutsutaan yleisesti nokkahiiriksi, mutta hiirille ne eivät ole sukua. Sen kertoo jo ruokavalio: päästäiset syövät liharuokaa. Lierojen ja hyönteisten lisäksi metsäpäästäinen voi syödä jopa raatoja.

Metsäpäästäinen kiipeilee taitavasti ja joskus näitä nokkahiiriä jää sisätiloihin viritettyihin hiirenloukkuihinkin. Eläimen selkä on tumma, lähes musta. Vatsa on vaalea. Myös häntä on kaksivärinen: päältä tumma, alta vaalea.

Metsäpäästäisen aiempi "virallinen" nimi oli tavallinen päästäinen.