Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 08.11.2007 21:53
A A A

Metsäpeura

Metsäpeura oli aikanaan yksi Suomen tärkeimmistä riistaeläimistä. Pyynti oli kuitenkin niin tehokasta, että 1900-luvun alussa Suomessa oli jäljellä enintään muutama peura. Keski-Suomesta peurat olivat kadonneet jo paljon aikaisemmin.

Kun metsästys päättyi, Venäjältä vaelsi peuroja Kuhmoon. 1979 ja 1980 muutamia niistä pyydystettiin ja siirrettiin Kivijärvelle rakennettuun tarhaan. Sieltä vapautetut peurat ovat menestyneet luonnossa mainiosti. Keski-Suomessa on kesäaikaan nyt 400-500 metsäpeuraa ja maakuntarajan länsipuolella Pohjanmaalla ehkä tuhat.

Metsäpeurauros voi kasvaa yli 150-kiloiseksi. Ulkonäöltään se muistuttaa tunturipeurasta jalostettua poroa, mutta on pitkäjalkaisempi ja siromman näköinen. Poron erottaminen metsäpeurasta on kuitenkin hyvin hankalaa. Molemmilla lajeilla myös naaraat kantavat sarvikruunua.

Talveksi metsäpeurat kokoontuvat laumoihin, jotka kaivavat lumen alta jäkälää. Kesäisin syödään monipuolista kasvisravintoa.

Metsäpeura synnyttää vain yhden vasan kerrallaan. Ne syntyvät alkukesällä.

Lähetä linkki
Sähköposti