Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 12.11.2007 15:28

Hukkasiilikäs

Hukkasiilikäs tunnettiin ennen harmaana tiikerikehrääjänä. Nimi viittaa suoraan lajin koiraisiin, jotka ovat yksivärisen harmaita ja liikkeellä vain pimeän turvin. Naaraat ovat aivan erinäköisiä. Niiden siivissä ja takaruumiissa on muutamia mustia pisteitä puhtaan valkoisella pohjalla. Naaraat ovat myös ainoastaan päiväaktiivisia. Parhaiten ne ovat liikkeellä iltapäivisin.

Laji on levinnyt Etelä- ja Keski-Suomeen. Täällä se on jokseenkin yleinen, mutta kanta vaihtelee vuosittain, joskus varsinkin koiraita on paikallisesti jopa runsaasti. Naaraita havaitaan aina huomattavasti koiraita vähemmän.

Parhaiten hukkasiilikkään tapaa avoimilta niityiltä lehtipuuvaltaisten metsien aukeilta, pakettipelloista tai villiintyneestä puutarhasta. Lajin lentoaika on varsin aikainen. Se alkaa jo toukokuussa ja jatkuu juhannuksen tienoille saakka.

- Siipiväli noin 3 cm, naaras hieman suurempi

- Lentää touko- ja kesäkuussa

- Toukat elävät monilla kasveilla, esim. nokkosella

- Talvehtii kotelona