Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 25.09.2011 17:24
A A A

Löytöretkeilijän Barcelona

Kuva: Heikki Pölönen

Metroaseman ilma on kuuma ja kostea. Ihmiset väistelevät lätäköitä sateenvarjojaan ravistellen ja katoavat liukuportaiden kuljettamina syvemmälle maan alle. Kadulle vievien portaiden juurella sateenvarjokauppiaat tekevät bisnestä.

Sateella Barcelonan vilkas La Rambla -kävelykatu autioituu hetkeksi. Turistit pakkautuvat kahviloihin pitelemään sadetta. Sään selkiydyttyä he palaavat Ramblalle muodostaen katkeamattoman ihmisketjun matkamuistokojujen ja katutaiteilijoiden valtaamalle kadulle.

Merenrannassa, korkealla Ramblaa reunustavien puiden yläpuolella, siintää Kristoffer Kolumbuksen patsas, joka tähyää Kolumbuksen synnyinkaupunkiin Genovaan. Tähän satamaan Kolumbus purjehti palatessaan ensimmäiseltä tutkimusmatkaltaan Amerikasta.

Hirvittävin rakennus

Barcelonassa ei tarvitse mennä museoihin voidakseen nauttia kulttuurista. Kaupungin persoonallisesta arkkitehtuurista ja katutaiteilijoiden esityksistä voi nauttia ilmaiseksi kaikkialla. Goottilaisessa kaupunginosassa voi ajatella kulkevansa Picasson jalanjäljissä. Kolumbuksen patsaan näkötornissa voi katsoa merelle ja miettiä, miltä Kolumbuksesta on tuntunut lähteä kohti tuntematonta.

Kaupungin tunnetuin nähtävyys lienee Antoní Gaudin suunnittelema Sagrada Familia -kirkko, jota kirjailija George Orwell on nimittänyt yhdeksi maailman hirvittävimmistä rakennuksista. Persoonallinen se ainakin on tuhansine koristeellisine yksityiskohtineen.

Museoita ja muita nähtävyyksiä on Barcelonassa paljon. Kaikkia niitä ei millään ehdi kiertää yhden loman aikana. Siksi kannattaa suunnitella jo etukäteen, mihin haluaa mennä.

Museoista erikoisin on FC Barcelonan jalkapallomuseo, missä pääsee istahtamaan Camp Nou -stadionin parhaalle paikalle: kotijoukkueen vaihtopenkille.

Makuelämyksiä

Ostoksia voi tehdä esimerkiksi Passeig de Gracia -kadun merkkivaatekaupoissa tai vanhankaupungin design-putiikeissa.

Ruoka on barcelonalaisille pyhä asia. Jotain perinteiden arvostuksesta kertoo jo se, että McDonald's-ravintoloita kaupungissa on yhtä monta kuin Tampereella, vaikka asukkaita on kahdeksankertainen määrä.

Ruokakulttuuri ei ole eliitin yksinoikeus, vaan tärkeä osa kaupungin arkea. Se näkyy kaikkialla: La Boqueria -kauppahallin kapeat käytävät ovat aamupäivisin ahtaita, kun ihmiset tungeksivat kojujen äärellä. Vihanneksille, lihalle ja leivälle on omat kauppansa. Supermarketeja ei näy missään.

Lähes kaikista baareista saa juoman kyytipojaksi tapaksia, eli pikkusuolaisia, joissa kiteytyy espanjalaisen ruokailukulttuurin ydin: ruoka maistuu parhaalta ystävien kanssa nautittuna.

Jos ruokaperinteitä arvostetaan, niin viiniperinteitä sitäkin enemmän. Viinikaupoissa hyllyt ovat täynnä espanjalaisia viinejä.

Cavaa nauttimaan

Barcelonan keskustasta pääsee junalla alle tunnissa Penedèsin viinialueelle, missä valmistetaan esimerkiksi espanjalaista kuohuviiniä eli cavaa. Kontrasti Barcelonan ja sitä ympäröivän maaseudun välillä on valtava. Ilma muuttuu raikkaaksi ja talot mataliksi. Joka puolella on viinitarhoja, jotka näyttävät jatkuvan aina horisontissa siintäville kukkuloille saakka.

Viinistä ja hienoista maisemista voi toki nauttia myös Barcelonassa.

Metrokortilla pääsee helposti ja halvalla esimerkiksi Montjuïcin kukkulalle. Gondolihissi vie muutamalla eurolla huipulle asti, mutta kävellenkään nousu juna-asemalta kukkulan laelle ei ole pitkä.

Montjuïcin maisemat ovat näkemisen arvoiset. Kukkulan itäreunalta näkyy satama-alue satoine erivärisine kuljetuskontteineen sekä turkoosina kimmeltävä Välimeri.

Kukkulan toiselta reunalta näkee kaupungin. Sagrada Familia erottuu talojen mosaiikista muita korkeampana. Se ei kuitenkaan tee siitä muita taloja tärkeämpää. Barcelona on nimittäin kaupunki, joka ei näytä itsestään kerralla kaikkea. Siihen pitää tutustua rauhassa.

Oikean Barcelonan löytää rantojen kiireettömyydestä, katutaiteilijoiden esityksistä ja intohimosta, jolla suhtaudutaan elämän perusasioihin: ruokaan, viiniin ja jalkapalloon.

Lähetä linkki
Sähköposti