Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 29.09.2011 11:21
A A A

Meren antimia ja albarinoa Galiciassa

Kuva: Martti Ratia

Espanjalainen Galician maakunta on kahdelta suunnalta meren ympäröimä ja se näkyy ruokapöydässä. Pöytä katetaan monenlaisella tuoreella kalalla, ostereilla, sinisimpukoilla, katka- ja taskuravuilla, mustekaloilla, kampeloilla, anjoviksilla ja sardiineilla.

Myös liharuoka on hyvää ja esimerkiksi pihvit mureita mutta kookkaita. Ruoka on konstailemattomasti valmistettua eikä makuja ole useinkaan peitetty tuhtien mausteiden alle, ainekset maistuvat sellaisinaan.

Tyypillinen galicialainen ateria koostuu alkupaloista, pääruuasta ja jälkiruuasta. Alkuun maistellaan erilaisia pinchoja eli tapaksia. Perinteinen alkuannos on pienen mustekalan lonkerot keitettyinä, öljyllä ja paprikajauheella maustettuina sekä puuvadilla tarjoiltuna. Sen kera tarjoillaan tuoretta leipää.

Pöytään tuodaan myös juustoa ja maustettua makkaraa. Pääruoka kannattaa valita kaloista tai äyriäisistä, jos ei halua lihaa.

Jälkiruokaan kuuluu usein leivonnaisia tai juustokakkua.

Pidätkö albarinosta vai ribeirosta?

 

Galicialaiset jakaantuvat kahteen kastiin: toiset pitävät albarinosta, toiset ribeirosta. Molemmat ovat paikallisia viinejä, albarino valkoista ja ribeiro joko valkoista tai punaista. Albarinoa kasvatetaan erikoisella tavalla vaakaan eli köynnökset levitetään tukien varaan, jotta ne saavat mahdollisimman paljon aurinkoa.

Albarino sopii hyvin meren antimien kanssa, jotkut pitävät sitä maailman parhaimpana valkoviiniä. Ainakin galicialaiset.

Elokuun ensimmäisenä lauantaina vietetään Santiagosta etelään Catoiran Torres de Oestessa, viikinkijuhlia sen muistoksi (?) kun viikingit kävijät alueella hirmutöitään tekemässä.

Seuraavana päivänä on sitten vuorossa viinifestivaalit viereisessä Cambadoksessa, joka albariinoviinin keskus. Vanhat tynnyrit tyhjennetään uusien tieltä.

Kylässä on useita bodegoita, joista viinejä voi ostaa mukaan. Viinit ovat edullisia, kolme pulloa saa viidellä eurolla. Näin keväällä vanhan sadon albarino on parhaimmillaan.

Lähetä linkki
Sähköposti