Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 31.03.2009 18:10

Paahtovanukas

2 dl sokeria

1 dl vettä

2,5 dl maitoa

2,5 dl kermaa

0,5 dl sokeria

5 munaa

1 vaniljatanko

yhden sitruunan tai limen kuori raastettuna

Sulata sokeri kuivalla pannulla ja anna sen ruskistua. Lisää vesi ja sekoita kunnes seos on tasaista.

Kaada sokeriliuos kuuden tai kahdeksan (riippuen vuoan koosta) pikkuvuoan pohjalle. Ei haittaa vaikka seos jähmettyy.

Vatkaa munien rakenne rikki, mutta älä vatkaa vaahdoksi. Sekoita kattilassa maito, kerma, sokeri ja vaniljatanko, josta rapsutetaan siemeniä maitoon. Kuumenna seos kiehumapisteeseen. Poista vaniljatanko ja lisää sitruunan kuoriraaste. Kaada kuuma maito munien päälle koko ajan vatkaten. Kaada seos vuokiin sokeriliemen päälle.

Laita vuoat vuokaan kiehuvaan vesihauteeseen ja laita vuoka uuniin 175-asteeseen. Peitä foliolla ja kypsennä puoli tuntia. Jäähdytä vanukkaat ja säilytä kylmässä.

Kumoa vanukkaat suoraan lautaselle ja herkuttele vaikka vadelmien kanssa.

Kaikki grillauksesta 1/5: Kesä alkaa huollosta ja puhdistuksesta – tässä vinkit

Grillaajan kesä alkaa siitä, kun saa kaivaa grillin talviteloilta ja heittää parilalle ensimmäiset makkarat tai pihvit. Ennen ensimmäistä kokkausta on kuitenkin paikallaan muutama huolto- ja puhdistustoimenpide. Talven aikana grillille on kerääntynyt ainakin pölyä. Ja saattaapa olla, että syksyn viimeisen...