Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 16.03.2010 16:51

Italialainen risotto

neljälle

1 dl arborio- tai carnaroli-riisiä per henkilö eli 4 dl

1 keltasipuli tai pari salottisipulia silputtuna

voita tai oliiviöljyä kuullottamiseen

2 dl kuivaa valkoviiniä

noin litra kasvis- tai kanalientä

1,5 dl raastettua parmesaania

ruokalusikallinen voita lopuksi

jotain yrttiä kuten sileälehtistä persiljaa tai basilikaa

(suolaa ja pippuria)

Kuumenna kanaliemi kiehuvan kuumaksi. Kuumenna voita tai öljyä ja lisää sekaan sipulisilppu, kuullota sitä hetki.

Lisää riisit ja kuullota niitäkin hetken aikaa. Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin.

Aloita nesteen lisäys. Lisää kauha kerrallaan kuumaa lientä ja anna sen imeytyä riisiin ennen kuin lisäät seuraavan kauhallisen. Sekoita koko ajan. Tämä on tärkeää, jotta risotto saa ominaiskoostumuksensa eli kermamaisen ja pehmeän.

Seuraa riisin kypsymistä. Maista välillä. Lisää nestettä, kunnes risotto on kypsää, aikaa tähän menee noin 20 minuuttia.

Kun ruoka on kypsä, lisää voita, jotta saat risotosta kiiltävän. Tässä vaiheessa voi lisätä kaiken parmesaanin tai sitä voi jokainen ruokailija lisätä omaan annokseensa raasteena pinnalle. Lisää myös yrttejä.

Tarkista maku.

Italialaiset lisäävät mielellään risottoon muitakin aineksia. Voit lisätä ruskistettuja sieniä (tatit ovat parhaita), gorgonzola-juustoa, herneitä, muitakin kasviksia silputtuna, sahramia tai äyriäisiä.

Kasvisruuat