Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 16.03.2010 16:51

Italialainen risotto

neljälle

1 dl arborio- tai carnaroli-riisiä per henkilö eli 4 dl

1 keltasipuli tai pari salottisipulia silputtuna

voita tai oliiviöljyä kuullottamiseen

2 dl kuivaa valkoviiniä

noin litra kasvis- tai kanalientä

1,5 dl raastettua parmesaania

ruokalusikallinen voita lopuksi

jotain yrttiä kuten sileälehtistä persiljaa tai basilikaa

(suolaa ja pippuria)

Kuumenna kanaliemi kiehuvan kuumaksi. Kuumenna voita tai öljyä ja lisää sekaan sipulisilppu, kuullota sitä hetki.

Lisää riisit ja kuullota niitäkin hetken aikaa. Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin.

Aloita nesteen lisäys. Lisää kauha kerrallaan kuumaa lientä ja anna sen imeytyä riisiin ennen kuin lisäät seuraavan kauhallisen. Sekoita koko ajan. Tämä on tärkeää, jotta risotto saa ominaiskoostumuksensa eli kermamaisen ja pehmeän.

Seuraa riisin kypsymistä. Maista välillä. Lisää nestettä, kunnes risotto on kypsää, aikaa tähän menee noin 20 minuuttia.

Kun ruoka on kypsä, lisää voita, jotta saat risotosta kiiltävän. Tässä vaiheessa voi lisätä kaiken parmesaanin tai sitä voi jokainen ruokailija lisätä omaan annokseensa raasteena pinnalle. Lisää myös yrttejä.

Tarkista maku.

Italialaiset lisäävät mielellään risottoon muitakin aineksia. Voit lisätä ruskistettuja sieniä (tatit ovat parhaita), gorgonzola-juustoa, herneitä, muitakin kasviksia silputtuna, sahramia tai äyriäisiä.

Kaikki grillauksesta 5/5: Kevyempää grilliin – Näin teet herkulliset kasvikset ja kalan

Grillaussarjan viimeisessä osassa grillaamme kasviksia ja halstraamme ahvenia grillitulen loimussa. Kun ryhdyt grillaamaan kasviksia, puhdista ritilät ja parila huolellisesti, sillä ainakin kasvissyöjäkulinaristit tunnistavat, jos grillillä on hetki sitten kärissyt makkara tai pihvi.Revolutionin keittiöpäällikkö...

Kaikki grillauksesta 4/5: Grillillä valmistuvat nämäkin yllättävät herkut

Grillaus ei ole vain pihvin ja makkaran käristystä kesäiltana. Parhaimmillaan se on tapa viettää aikaa, ja pihakeittiö grilleineen paikka, jossa tehdään kaikki ruoka talonväelle ja vieraille.Grillihetkiin saa omanlaisensa yllätysmomentin, kun kokkaa jotain erilaista, kuten pizzataskun, josta pilkistävät...

Kaikki grillauksesta 3/5: Näin tuunaat perinteisistä kesäruoista uusia herkkuja

Grillauksessa voi käydä niin, että vuosi toisensa jälkeen laittaa samoja kesäruokia. Kaikki grillauksessa -sarjan kolmannessa osassa Revolutionin keittiöpäällikkö Petri Kilpeläinen esittelee kaksi tapaa tuunata grilliruokia.Tällä kertaa helpompaa grillausta edustaa kanan rintafilee, jonka sisään pursotetaan...

Kasvisruuat