Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 31.03.2009 17:35

Toscanalainen tomaattikeitto

6-8 annosta

4 porkkanaa

4 varsisellerin vartta

3 sipulia

0,5 dl oliiviöljyä

4 rkl voita

1,5 kg kypsiä tomaatteja

tuoretta basilikaa

persiljaa

suolaa

mustapippuria

Leikkaa porkkana ja lehtiselleri kuutioiksi ja sipuli lohkoiksi. Poista tomaateista kuori kastamalla ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Poista tomaateista myös siemenet.

Kuumenna padassa tai kattilassa öljy ja voi. Lisää sekaan porkkana- ja sellerikuutiot sekä sipulilohkot. Hauduta kasviksia miedolla lämmöllä kannen alla puoli tuntia, hämmennä välillä. Nestettä ei tarvita.

Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja lisää keittoon. Lisää vettä sen verran, että kasvikset peittyvät kunnolla. Lisää suolaa ja mausta pippurilla. Keitä nyt keittoa vielä toiset puoli tuntia. Lisää vettä tarvittaessa ja tarkista lopuksi maku. Tarjoiluvaiheessa lisää reilusti tuoretta persiljaa ja basilikaa.

Tarjoa paahdettujen leipäkuutioiden kanssa.

Leipäkuutiot voidaan valmistaa kolmella eri tavalla: helpoin tapa on paahtaa leipä ja leikata se sitten kuutioiksi. Toinen tapa on leikata leipäviipale kuutioiksi ja paistaa kuutiot paistinpannulla voissa tai öljyssä.

Kolmas tapa on voidella leipäviipaleet vaikka valkosipulivoilla ja paistaa uunissa kokonaisina kauniin ruskeiksi. Valmiit viipaleet leikataan sitten kuutioiksi.