Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 31.03.2009 14:18

Hiivaleipä

5 dl vettä

1 rkl suolaa

2 rkl hunajaa tai sokeria

50 g hiivaa

1/2 dl öljyä

12-14 dl hiivaleipäjauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, samoin suola, sokeri ja öljy. Sekoita veteen jauhot vähin erin kunnes saat pehmeän ja joustavan taikinan.

Kohota taikinaa vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo taikina leiväksi alustamalla sitä huolella runsaassa jauhossa. Laita pellille kohoamaan ja ripottele pinnalle jauhoja.

Kuumenna uuni 250 asteiseksi. Leivän ei tarvitse kohota pellillä kauempaa, kuin uunin lämpeneminen kestää. Leikkaa leivän pintaan terävällä veitsellä pari viiltoa

Paista leipää kuumassa uunissa 15 minuuttia. Laske sen jälkeen lämpötila 150 asteeseen ja paista leipää vielä 45 minuuttia. Kypsä leipä kumisee pohjaan kopauttaessa.

Leivonnaiset