Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 31.03.2009 14:16

Maalaisleipä

juuri:

5 dl vettä

50 g hiivaa

1 rkl suolaa

1 rkl hunajaa

2 dl ruisjauhoja

hiukan vehnäjauhoja

lisää:

1 dl ruisjauhoja

noin 7-8 dl vehnäjauhoja

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola, hunaja ja 2 dl ruisjauhoja ja hiukan vehnäjauhoja sitomaan juurta. Peitä astia pyyhkeellä ja jätä juuri muhimaan huoneenlämpöön yöksi. Aamulla juuri käy ja kuplii ja antaa leivälle sen aidon maukkaan maun.

Lisää jauhoja, kunnes saat pehmeän taikinan. Alusta käsin, kunnes taikina ei enää tartu käteen eikä kulhon reunoihin. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Muotoile taikinasta yksi leipä, pitkulainen on helpoin tehdä. Leikkaa leivän pintaan viiltoja. Anna leivän kohota sen aikaa kun uuni lämpiää 250 asteeseen.

Paista leipää ensin 250 asteessa 15 minuuttia. Alenna ämpötila 150 asteeseen ja paista leipää tässä lämmössä vielä 40-45 minuuttia. Anna leivän jäähtyä liinan alla ritilän päällä.

Kaikki grillauksesta 5/5: Kevyempää grilliin – Näin teet herkulliset kasvikset ja kalan

Grillaussarjan viimeisessä osassa grillaamme kasviksia ja halstraamme ahvenia grillitulen loimussa. Kun ryhdyt grillaamaan kasviksia, puhdista ritilät ja parila huolellisesti, sillä ainakin kasvissyöjäkulinaristit tunnistavat, jos grillillä on hetki sitten kärissyt makkara tai pihvi.Revolutionin keittiöpäällikkö...

Kaikki grillauksesta 4/5: Grillillä valmistuvat nämäkin yllättävät herkut

Grillaus ei ole vain pihvin ja makkaran käristystä kesäiltana. Parhaimmillaan se on tapa viettää aikaa, ja pihakeittiö grilleineen paikka, jossa tehdään kaikki ruoka talonväelle ja vieraille.Grillihetkiin saa omanlaisensa yllätysmomentin, kun kokkaa jotain erilaista, kuten pizzataskun, josta pilkistävät...

Kaikki grillauksesta 3/5: Näin tuunaat perinteisistä kesäruoista uusia herkkuja

Grillauksessa voi käydä niin, että vuosi toisensa jälkeen laittaa samoja kesäruokia. Kaikki grillauksessa -sarjan kolmannessa osassa Revolutionin keittiöpäällikkö Petri Kilpeläinen esittelee kaksi tapaa tuunata grilliruokia.Tällä kertaa helpompaa grillausta edustaa kanan rintafilee, jonka sisään pursotetaan...

Leivonnaiset