Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 31.03.2009 14:16

Maalaisleipä

juuri:

5 dl vettä

50 g hiivaa

1 rkl suolaa

1 rkl hunajaa

2 dl ruisjauhoja

hiukan vehnäjauhoja

lisää:

1 dl ruisjauhoja

noin 7-8 dl vehnäjauhoja

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola, hunaja ja 2 dl ruisjauhoja ja hiukan vehnäjauhoja sitomaan juurta. Peitä astia pyyhkeellä ja jätä juuri muhimaan huoneenlämpöön yöksi. Aamulla juuri käy ja kuplii ja antaa leivälle sen aidon maukkaan maun.

Lisää jauhoja, kunnes saat pehmeän taikinan. Alusta käsin, kunnes taikina ei enää tartu käteen eikä kulhon reunoihin. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Muotoile taikinasta yksi leipä, pitkulainen on helpoin tehdä. Leikkaa leivän pintaan viiltoja. Anna leivän kohota sen aikaa kun uuni lämpiää 250 asteeseen.

Paista leipää ensin 250 asteessa 15 minuuttia. Alenna ämpötila 150 asteeseen ja paista leipää tässä lämmössä vielä 40-45 minuuttia. Anna leivän jäähtyä liinan alla ritilän päällä.

Leivonnaiset