Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 31.03.2009 14:16

Ranskalainen patonki

5 dl kylmää vettä

2 tl suolaa

yksi pussi kuivahiivaa

noin 12 dl vehnäjauhoja

Sekoita veteen suola ja vehnäjauhoihin sekoitettuna hiiva. Lisää vehnäjauhoja koko ajan vatkaten ja vaivaten, kunnes saat kimmoisan taikinan. Laita taikina kohoamaan liinan alle.

Kylmä vesi saa aikaan sen, että taikina kohoaa hitaasti. Aikaa kannattaa varata kolme-neljä tuntia.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, vaivaa sitä työpöydällä. Jaa taikina neljään palaan. Kaulitse pala isoksi levyksi ja kieritä levy tiukalle rullalle. Laita patongit joko patonkipellille tai tavalliselle pellille kohoamaan.

Anna kohota puoli tuntia. Leikkaa patonkien päälle viillot ja voitele ne kylmällä vedellä.

Kiehauta vettä ja laita kiehuva vesi astiassa uunin pohjalle. Sieltä se luovuttaa vesihöyryä uuniin ja saa patonkien pinnan rapsakaksi. Paista patongit 225 asteessa kauniin ruskeiksi.

Kun otat patongit uunista, kuuntele niitä. Ne ritisevät herkullisesti.

Kaikki grillauksesta 5/5: Kevyempää grilliin – Näin teet herkulliset kasvikset ja kalan

Grillaussarjan viimeisessä osassa grillaamme kasviksia ja halstraamme ahvenia grillitulen loimussa. Kun ryhdyt grillaamaan kasviksia, puhdista ritilät ja parila huolellisesti, sillä ainakin kasvissyöjäkulinaristit tunnistavat, jos grillillä on hetki sitten kärissyt makkara tai pihvi.Revolutionin keittiöpäällikkö...

Kaikki grillauksesta 4/5: Grillillä valmistuvat nämäkin yllättävät herkut

Grillaus ei ole vain pihvin ja makkaran käristystä kesäiltana. Parhaimmillaan se on tapa viettää aikaa, ja pihakeittiö grilleineen paikka, jossa tehdään kaikki ruoka talonväelle ja vieraille.Grillihetkiin saa omanlaisensa yllätysmomentin, kun kokkaa jotain erilaista, kuten pizzataskun, josta pilkistävät...

Leivonnaiset