Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 24.03.2010 14:32

Sitruunabroileri

1 kokonainen, pakastettu broileri

50 g voita

1 salottisipuli

1 tl kuivattua timjamia

1 tl kuivattua rosmariinia

suolaa

mustapippuria

1 sitruunan mehu

1 sitruuna viipaleina

pieni nippu tuoretta timjamia

5 valkosipulin kynttä

vuokaan:

3 isoa punasipulia

4 porkkanaa

4 perunaa

2 lehtisellerin vartta

2 dl kuivaa valkoviiniä

2 dl kanalientä

Sulata pakastettu broileri yön yli jääkaapissa tai pussissaan kylmässä vedessä. Leikkaa pois kaulan ympäriltä ylimääräinen nahka ja rasva.

Pilko valkosipulin kynnet. Ripottele broilerin sisään suolaa ja mustapippuria. Laita linnun sisään myös sitruunanviipaleet, valkosipulit ja nippu tuoretta timjamia.

Sekoita pehmeän voin sekaan silputtu salottisipuli, kuivatut yrtit, suolaa ja mustapippuria. Irrota broilerin nahkaa aukon ympäriltä työntämällä sormet nahan alle ja työntämällä nahkaa irti lihasta. Irrota joka puolelta. Laita maustettua voita tasaisesti nahan alle.

Voi on helppo työntää nahan alle painelemalla sitä nahan päältä tasaisesti joka puolelle.

Ripottele broilerin pinnalle vielä suolaa ja pippuria.

Kuori punasipulit ja halkaise ne. Aseta sipulin puolikkaat uunivuokaan leikkauspinta alaspäin niin, että sipulit muodostavat broilerille pedin. Aseta broileri sipulipedin päälle rinta ylöspäin ja kaada päälle sitruunamehu.

Pese juurekset huolella harjalla. Leikkaa ne pienemmiksi ja laita broilerin ympärille yhdessä lehtisellerin kanssa. Lisää viiniä ja kanalientä sen verran, että juurekset peittyvät, mutta broileri jää sipulien päällä kuivaksi.

Paista 200 asteessa noin puolitoista tuntia. Tarjoa mukana paistuneiden kasvisten kanssa.

Liharuuat