Sananlajittelupeli

Tarvikkeet:

Peltialusta tai metallitarjotin, puunpala, kartonkia, naula ja nasta pyörivää nuolta varten. Sanaluokkien nimet lapuille kirjoitettuna tai tulostettuna (substantiivit, adjektiivit, verbit, pronominit, numeraalit ja partikkelit) Lehdestä leikattuja eri sanaluokkien sanoja.

Magneettilevyä, liimaa ja sakset, paperia.

Pelin rakentaminen

1.Leikkaa sanomalehdestä eri sanaluokkiin kuuluvia sanoja ja liimaa ne magneettilevyn paloille.

2. Sanaluokkien nimet kirjoitetaan käsin tai tietokoneella ja tulostetaan (värillinen paperi käy hyvin, jotta sanaluokat erottuvat muista sanoista). Sanaluokat liimataan magneettilevyn palasille.

3. Rakennetaan hyrrä: alustaksi puunpala. Muovipintaisesta nastasta poistetaan piikki ja naula naulataan keskelle puun palaa nastan kannan läpi (nuoli pyörii kevyemmin luistavan nastan kannan päällä). Pohjaan voi laittaa magneetin, jotta hyrrä pysyy paikallaan pelilaudalla.

4. Kartongista leikataan nuoli, joka väritetään ja johon tehdään pyöreä reikä. Nuoli laitetaan naulaan ja tarkistetaan, että se pyörii hyvin.

5.Hyrrä asetetaan metallisen pelilaudan keskelle. Pelilauta jaetaan kuuteen osaan ja kullekin pelisektorille laitetaan sanaluokkamagneetti.

Pelin kulku:

1. Sopiva pelaajamäärä on 3-6 pelaajaa.

2. Kaikille jaetaan saman verran sanamagneetteja (eri sanaluokista).

3. Peltialusta asetetaan keskelle. Jokainen sanaluokka laitetaan omaan sektoriinsa. Pelin aloittaa se, jonka nimi on aakkostaessa ensimmäinen. Sitten vuorot jatkuvat myötäpäivään.

4. Pelaaja pyörittää nuolta. Kun nuoli pysähtyy jonkin sanaluokan kohdalle (esim. verbi), pelaaja etsii omasta sanakasastaan sopivan sanan (esim. hyppiä) ja asettaa sen omaan sektoriinsa. JOS hän ei löydä kyseisen sanaluokan sanaa, seuraava pelaaja saa vuoron.

HUOM: Sanat taipuvat! Etsitään aluksi sanan perusmuoto!

5. Pelin voittaja: Voittaja on se kenen sanat loppuvat ensimmäisenä.

Työ: Höytiän koulun 3.-4. luokka, Uurainen.