11-vuotias poika pelasti kansalaisopiston kurssin

Laukaan Leppävedellä asuva Markko Hautsalo kuvailee itseään sanoilla ”11-vuotias peruspoika”. Aivan tavallinen ei kuitenkaan ole tapa, jolla hän suhtautuu elämän pieniin vastoinkäymisiin.

Hautsalo on kova innostumaan ja harrastamaan. Vapaa-ajan täyttävät teatteriharrastus, kaverit, rumpujen soitto ja lemmikkikani Poju – sekä tietokone.

– Pelailen ja olen kavereiden kanssa Skypessä. Siellä me jutellaan kaikkea ja siitä, mitä pelataan, Hautsalo kertoo tietokoneen käytöstään.

Pelaamisen lisäksi Markko tykkää katsella pelivideoita Youtubesta. Niiden tekijät kuvaavat pelaamistaan ja kertovat pelaamisestaan ja vähän muustakin. Suosituimmat tekijät ovat Suomessakin jättisuosittuja. Heillä voi olla pitkälti toistasataa tuhatta seuraajaa.

– Valmistajat voivat lähettää parhaille jopa uusia pelikoneita, Markko sanoo ja näyttää videon, jossa hänen suosikkinsa saa postissa uuden Xbox-pelikonsolin.

Markkon suosikkipeli Minecraft on myös "tubettajien" suosiossa.

Omien pelivideoiden tekeminen alkoikin houkuttaa poikaa. Kun Laukaan kansalaisopistossa tarjottiin tänä syksynä videoeditoinnin kurssia, hän ilmoittautui sinne heti.

Puhelin kouraan ja pyörä alle

Kurssin olisi pitänyt alkaa viime tiistaina, mutta maanantaina Hautsalon perhe sai ikävän ilmoituksen: ilmoittautuneita oli liian vähän ja kurssi peruttaisiin.

Tässä vaiheessa moni vanhempikin olisi surrut aikansa ja niellyt pettymyksensä.

– No mä oon vähän sellainen, että en luovuttanut, vaikka harmitti, Markko kertoo.

Kun Marianne-äiti sai kuulla, että kurssin aloittaminen jäi yhdestä osallistujasta vajaaksi, Markko otti puhelimen kouraan ja pyörän alleen ja alkoi kerätä kavereitaan kokoon.

Äiti täydensi etsimistä Facebookissa, ja vielä samana iltana kurssille oli löytynyt neljä uutta osallistujaa.

Viikon myöhässä, mutta kuitenkin

Tämä pieni tarina päättyy onnellisesti tiistaina, jolloin Laukaan kansalaisopiston videoeditointikurssi alkaa – viikon myöhässä mutta Markko Hautsalon ansiosta. Hän aikoo aloittaa pelivideoiden tekemisen heti, kun taidot vähänkin riittävät.

– Suurin tavoite olisi päästä yhdeksi Suomen suosituimmista pelivideoiden tekijöistä. Mutta se vie monta vuotta, jos onnistuu.

Tavoite juuri nyt onkin vain päästä tekemään videoita. Mistään aikuisuuden ammattihaaveesta ei ole vielä kyse.

– Enhän minä voi sitä tietää, siihen on niin pitkä aika, Markko sanoo.