Jäätteenmäki: Ulkopoliittinen keskustelu Suomessa vanhakantaista

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) pitää Suomen ulkopoliittista keskustelua yksipuolisena ja vanhakantaisena.

- Suomessa ei käydä keskustelua siitä, millaiseksi haluaisimme kehittää EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Nato-kysymys on se tärkein. Jos sisältöön ei ole mitään sanottavaa, niin sitten ollaan hiljaa, Jäätteenmäki sanoo.

Jäätteenmäki vietti viikonlopun Laukaassa hotelli Peurungassa keskustanaisten neuvottelu- ja virkistyspäivillä. Hän toivoo Suomelta nykyistä aktiivisempaa roolia EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehittämisessä.

- Jos ulkopolitiikka on vain kapea-alaista puolustuspolitiikkaa, ei se enää ole tätä päivää. Keskustelua pitäisi käydä muun muassa kauppapolitiikasta, maidenvälisistä suhteista, kehitysyhteistyöstä ja siviilikriisinhallinnasta, Jäätteenmäki linjaa.

"Kansallisen edun ratkaistava virat"

EU:n uudistamiseen tähtäävä Lissabonin sopimus kaatui irlantilaisten vastustukseen kesäkuussa. Jäätteenmäelle äänestystulos oli mieluinen.

- Jos irlantilaiset olisivat äänestäneet kyllä, olisi komission jäsenmäärä vähentynyt jo vuonna 2014. On tärkeää, että jokaisella jäsenmaalla on oma komissaari, sillä vain siten saamme etukäteen tietoa asioista ja pystymme vaikuttamaan, Jäätteenmäki perustelee.

Jos sopimus aikanaan hyväksytään, tulee EU:lle oma ulkoasiainhallinto ja sen myötä myös ulkoministeri. Suomessa on ehditty jo epävirallisesti esittää Olli Rehniä (kesk.) tähän tehtävään.

Jäätteenmäen mukaan ulkoministeripestin sijaan joku toinen virka saattaa olla Suomelle otollisempi.

- Suomen pitää miettiä, mikä virka Suomelle on tärkein. Onko se ulkoministeri, aluekomissaari vai maataloudesta, teleasioista, ilmastoasioista tai energia-asioista vastaava komissaari? Siinä ratkaisee vain se, mikä katsotaan kansallisesti tärkeimmäksi paikaksi.