Kangaslammen puun raapija oli tikka, ei karhu

Jyväskylän Kangaslammelta Muurainkujan metsiköstä löytyi maanantaina oudolla tavalla revittyjä ja raavittuja puita. Lukija ihmetteli, onko kenties karhu ollut asialla.

Lukija kertoo käyneensä koiran kanssa aamulenkillä Muurainkujan metsikössä ja huomanneensa puunrungon revittynä.

– Käymme joka päivä samassa metsässä eikä vielä sunnuntaina pistänyt silmään kyseinen puu. Puun kuori oli revitty noin 2,5– 3metrin korkuuteen, ja siinä näkyi selvästi kynnen jäljet, kuvat ottanut Marjo Hautamäki kertoo.

– Epäiltiin siskoni kanssa että kyseessä olisi karhu tai joku muu petoeläin, koska ihmisen tekemältä tämä ei näyttänyt, Hautamäki sanoo.

Jyväskylän seudun riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Matti Mäkisen mukaan kyseiset jäljet eivät ole karhun, vaan tikan tekosia.

Mäkisen mukaan tikka nakuttaa puun kuorta, koska se etsii männyn kaarnun alla majailevia toukkia, joita se käyttää ravinnokseen.

– Ne nokkivat puun kuoren irti, koska toukkien kotelot ovat kaarnan alla. Puu on periaatteessa pystyyn kuollut, Mäkinen kertoo.

Mäkinen veikkaa, että tällä kertaa asialla olisi ollut käpytikka.

Samoilla linjoilla on myös riistäpäällikkö Jukka Purhonen.

– Linnun tekosilta vaikuttaisi. Karhun kiipeämisestä jäisi selkeät kynsien jäljet, Purhonen toteaa.

– Käpytikka on todennäköinen tekijä, sillä mikään muu lintu ei revi tällä tavalla kaarnaa irti. Hevosmuurahaisia etsiessään palokärki tekee jopa toista kymmentä senttiä syvän onkalon, mutta ei raasta kaarnaa näin isolta alalta, Purhonen toteaa.