Lutakon aukiosta lentokenttä

Lutakon asvaltoitu aukio on saanut hyötykäyttöä, sillä kyseinen tyhjä alue toimii nyt myös kuumailmapallojen lähtöalustana. Aukiosta on siis muodostunut eräänlainen lentokenttä, josta ilmaan lähdetään sään niin salliessa.

Lentoyhtiö Aeronaut on tehnyt kaupungin kanssa sopimuksen aukion käytöstä silloin, kun siellä ei ole muuta käyttöä. Ensimmäiset kuumailmapallolennot Lutakosta onkin jo suoritettu Markku ja Seija Sipisen omistaman Aeronautien toimesta. Ensimmäisen kerran ilmaan aukiolta noustiin keskiviikkona.

- Otimme kaupunkiin yhteyttä, kun huomasimme, että siihenhän tuli hieno aukio. Neuvottelujen jälkeen tehtiin anoomus ja se hyväksyttiin. Eli nyt kun aina aukio on vapaana, voimme käyttää sitä, Seija Sipinen kertoo.

Sipinen kehuu Lutakkoa lähtöpaikkana, sillä kaupungin ytimestä tai edes sen välittömästä läheisyydestä ei vastaavaa paikkaa ole löytynyt.

- Olen vain yhden kerran 25 vuoden aikana päässyt näkemään kaupungin keskustan näin komeasti taivaalta käsin, Tikkakoskella majailevan yrityksen johtaja huokaa.

- Lutakon lähtöpaikka onkin hyvä, mutta se asvaltti on kyllä pallon kankaalle hiukan hankala. Lisäksi tuuliolosuhteet voivat haastaa meidät. Keskiviikkona tuuli tyyntyikin ihan täysin, mutta vähän ennen lähtöä tuuli puuskitteli. Se heijasi palloa vähän, mutta mitään vaaraa ei ollut. Hyvä lähtöpaikka ja upeakin se Lutakko kyllä on, Sipinen iloitsee.

- Ja keskiviikkona kaupunki oli vielä niin upeana, kun oli liputuspäiväkin, hän lisää.

Jatkossa Aeronaut aikoo käyttää ahkerasti Lutakon aukiota lähtöalustana aina kuin se vain on mahdollista. Vuosittain yhtiö lennättääkin taivaan tuuliin noin 450-500 ihmistä, kerralla kyytiin mahtuu noin kymmenkunta henkeä. Kuumailmapallolentojen suosio onkin viime vuosina kohonnut, erityisesti varttuneempien joukossa.

- Naisihmisiä, etenkin yli kahdeksankymppisiä, on ollut aika paljon. Esimerkiksi minun entinen kansakoulun opettajakin tuli kyytiin, kun hän täytti 80 vuotta, Sipinen kertoo.

- Niin ja kyllähän me aika monta kosiomatkaakin on tuolla ilmoissa tehty, Sipinen naurahtaa iloisesti.

Nyt kuumailmapallolentoja lähtee Lutakosta satunnaisesti, mutta toukokuun puolivälistä alkaen lennot yläilmoissa starttaavat kunnolla. Silloin sää suosii paremmin lentäjiä. Kuumailmapallolennot jatkuvat aina syksyyn saakka, riippuen ilmanhaltijan suosiollisesta avusta.

Tulevana kesänä Jyväskylässä järjestetään myös iso kuumailmapallotapahtuma nimeltään Balloon Challenge Finland 2014. Viikko juhannuksen jälkeen alan innokkaat harrastajat saapuvatkin tapahtumaan aina Italiaa ja Espanjaa myöten.

- Silloin meidän on aikomus lentää mahdollisesti yön yli, sillä valoa riittää yöttömässä yössä. Hyvät säät on tilattu ja jos tuulet antavat myöten, Lutakosta voi nousta kerrallaan jopa kymmenkunta palloa. Lähtövuoroja hieman porrastamalla saadaan ilmaan suurempikin joukko. Se on varmasti aika komea näky, Sipinen vinkkaa.

Katso kuvat tämän jutun yhteydessä keskiviikkoiselta lennolta Jyväskylän yläpuolelta.