Toivakan uusi kunnanjohtaja: Veroprosentti nousee

Toivakan vastavalittu kunnanjohtaja Kalle Larsson on ehtinyt hoitaa uutta pestiään pari kuukautta. Aivan kunnanviraston läheisyyteen vajaan 2 500 asukkaan kuntaan asumaan muuttanut Larsson tietää, että työsarkaa riittää.

Menossa oleva vuosi on Toivakan kunnan kannalta merkittävä. Alijäämää edellisiltä vuosilta oli viime vuoden lopussa lähes 800 000 euroa, josta viime vuodelta noin 160 000 euroa.

– Jos taloutta ei saada korjattua terveelle pohjalle, matka kriisiytyväksi kunnaksi ja sitä kautta kriisikunnaksi ei ole kovin pitkä. Tänä vuonna pitää tehdä plusmerkkinen tilinpäätös, Larsson sanoo.

Syksyllä 2011 laaditun talouden tasapainottamisohjelman myötä mittavia säästöjä on jo tehty. Käyttöön on osin otettu esimerkiksi henkilöstön palkattomat säästövapaat sekä luovuttu monista ei-lakisääteisistä kuntalaiseduista, kuten kotihoidontuen kuntalisästä. Tälle vuodelle on sovittu lähes puolen miljoonan euron säästöistä.

Larssonin mukaan jo tehdyt sopeuttamistoimet ovat olleet mittavia, mutta kevään aikana arvioidaan, riittävätkö ne tervehdyttämään kunnan taloutta. Lomautuksia halutaan välttää viimeiseen asti.

Kunnallisvero nousee

Jos Toivakka haluaa pysyä itsenäisenä kuntana seuraavat 10 vuotta, se vaatii Larssonin mukaan vahvaa yhteistä poliittista tahtoa Toivakan kehittämiseksi. Myös vaikeita päätöksiä pitää pystyä tekemään. Palveluiden osalta on ratkaistava, mikä on tärkeää ja mihin taas ei kannata panostaa.

– Päivähoito-, koulu- ja terveydenhuoltopalvelut sekä iäkkäiden palvelut ovat tärkeitä, hän näkee.

Kunnallisveroprosentti Toivakassa on nykyisin 20,5. Larssonin mukaan on selvää, että sitä joudutaan nostamaan.

– Onko se 2014 vai 2015 ja paljonko nostetaan? Se on arvokeskustelu, mikä pitää käydä.

Huhtikuussa on luvassa Larssonin mukaan konkreettisia suunnitelmia siitä, miten Toivakkaa kehitetään tämän vuoden aikana.