Berner: Liikenneverkkoyhtiö ei johtaisi pakkoseurantaan

Anne Berner (kesk.) kertoo panneensa merkille, että liikenneverkkomaksujen yhteydessä on keskusteltu vilkkaasti ajoneuvojen seurannasta.

Mahdollisen liikenneverkkoyhtiön perustaminen ei johtaisi kansalaisten pakkoseurantaan, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.).

Yhtiö rahoittaisi toimintaansa muun muassa liikenneverkon käytöstä kerättävillä maksuilla.

Berner kertoo panneensa merkille, että liikenneverkkomaksujen yhteydessä on keskusteltu vilkkaasti ajoneuvojen seurannasta.

– Tarkoitus ei ole seurata kansalaisia. Aikaan perustuva maksu ei vaadi mitään ajon seurantalaitetta, Berner sanoo liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa.

Aikaan perustuvan maksamisen rinnalla voidaan Bernerin mukaan tarjota myös kilometripohjaiseen hinnoitteluun perustuvia paketteja, joita tienkäyttäjät voivat halutessaan hankkia.

– Kilometripohjaisen maksumallin tietoturvallisuus ja yksityisyyden suoja varmistetaan lailla, Berner painottaa.

Liikenne- ja viestintäministeriön ehdotus selvitykseksi liikenneverkon kehittämisestä julkaistaan ensi viikon torstaina, ministeriö kertoo tiedotteessaan.

Julkistuksen jälkeen ehdotus lähtee laajalle lausuntokierrokselle ja samalla avataan kansalaiskeskustelu Ota kantaa -palvelussa.

Berner julkaisee kohutun liikenneverkkoselvityksen ensi viikolla: "Kansalaisia ei seurata"

Tietosuojavaltuutettu arvostelee valtion suunnitelmia autoilijoiden paikantamisesta – uudistus koettelisi liikkumisvapautta