Eduskuntaryhmien johtajat vapauttaisivat alkoholinmyyntiä – kerro mielipiteesi

Valtaosa mielipiteensä kertoneista eduskuntaryhmien puheenjohtajista kannattaa alkoholin vähittäismyynnin aikarajan vapauttamista tai vähintään nykysäädöksen lieventämistä. Keskisuomalainen tavoitti perjantaina kaikki kahdeksan ryhmäjohtajaa, jotka kertoivat henkilökohtaisen mielipiteensä.

Myönteisesti myyntiajan höllentämiseen suhtautuu ryhmäjohtaja perussuomalaisissa, vasemmistoliitossa, kokoomuksessa ja ruotsalaisissa. Kielteinen kanta oli kristillisdemokraateissa ja vihreissä. SDP:n ja keskustan ryhmäjohtajat eivät kertoneet kantaansa.

"Ettei tarvitsisi miettiä kellonaikoja"

Perussuomalaisten Sampo Terho katsoo, ettei suomalaisten kansanterveys riipu alkoholin myyntiajasta.

– Myyntiajan vapauttaminen kaupoissa olisi perusteltua kansalaisoikeuksien näkökulmasta sekä paremman palvelun vuoksi, Terho sanoi.

Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ei vapauttaisi myyntiaikaa kokonaan. Hän olisi kuitenkin valmis laajentamaan sitä, koska kauppojen aukiolokin on vapautettu.

– Tietty sääntely on perusteltua. Toisaalta nyt ongelmia aiheutuu esimerkiksi heille, jotka asioivat kaupassa alkoholin nykyisen myyntiajan ulkopuolella, Pekonen sanoi.

Arto Satonen (kok.) perustelee nykyistä laajempaa vähittäismyyntiaikaa muun muassa hallituksen normienpurkutalkoilla.

– Lisää vapautta tarvitaan, sillä se on luonteva etenemissuunta, Satonen sanoi.

Anna-Maja Henriksson (r.) pitää mahdollisena, että alkoholin myyntiajan rajoitus poistuu kokonaan tai nykysäädöstä vähintään lievennetään.

– Olisi loogista, ettei kaupassa tarvitsisi miettiä kellonaikoja, mitä milloinkin saa myydä, Henriksson sanoi.

"Tarjonta lisää kulutusta"

Kristillisdemokraattien Peter Östman pidättyisi nykyrajoituksissa.

– Tutkimusten mukaan tarjonta lisää kulutusta. Jos haluamme vähentää alkoholin kulutusta, ei myyntiajan vapauttaminen tai edes höllentäminen ole hyvä suunta. Tämä on myös ryhmämme mielipide, Östman sanoi.

Myöskään Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) ei muuttaisi nykykäytäntöä.

– Myyntirajoitukset ovat jatkossakin tarpeen etenkin alkoholin liikakäyttäjille. Nykyinen kello 9–21 on riittävä aika alkoholin vähittäismyynnille, Alanko-Kahiluoto totesi.

Kaksi ei ota kantaa

Demareiden Antti Lindtman ja keskustan Matti Vanhanen eivät halunneet ottaa kantaa myyntiajan muutoksiin. Keskustaryhmän 1. varapuheenjohtaja Elsi Katainen sen sijaan totesi omana kantanaan, että nykyinen aikaraja on perusteltu kansanterveydellisistä syistä.

Samaa mieltä oli demariryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä.

Lainmuutoksia jo vuoden 2017 alussa?

Alkoholijuomien, kuten oluen ja siiderin, vähittäismyynti kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla on kielletty kaikkina viikonpäivinä kello 21–9. Myyntiajoista ei voi poiketa edes tilapäisesti.

Hallituksen on tarkoitus antaa eduskunnalle esitys uudesta alkoholilaista ennen kesätaukoa ja säännökset voisivat tulla voimaan 1.1.2017.

Nykyinen alkoholilainsäädäntö koostuu vuoden 1994 alkoholilaista. Merkittävä osa säännöksistä on asetuksissa, jotka eivät täytä vuoden 2000 perustuslain vaatimuksia.

Lain päivittämistä tarvitaan alkoholin aiheuttamien kansanterveyshaittojen ehkäisemiseksi. Elinkeinopolitiikan kannalta lakiin ja asetuksiin sisältyy sääntelyä, jota halutaan purkaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee ja esittelee lain. Uudistuksen poliittiset linjaukset päättää valtioneuvosto.