HS: 15 000 tieteilijää varoittaa ihmiskunnan joukkotuhosta – mukana jyväskyläläinen hyönteistutkija

Ihmiskunnan tulevaisuus on uhattuna, jos väestönkasvu ja kulutusyhteiskunta jatkavat nykyisellä tahdilla, tieteilijät sanovat.

15 000 tieteilijää varoittaa ihmiskunnan joukkotuhosta Bioscience-tiedejulkaisussa julkaistussa artikkelissa Maailman tieteilijöiden varoitus ihmiskunnalle: toinen huomautus, kertoo Helsingin Sanomat.

Mukana on tieteentekijöitä 184 maasta. Heidän antamassaan lausunnossa sanotaan ihmisten uhkaavan toiminnallaan koko ihmiskunnan tulevaisuutta, jos kulutusyhteiskunta ja väestönkasvu jatkuvat nykyisellä tahdilla, HS kertoo.

– Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin, artikkelissa sanotaan HS:n mukaan.

Varoituksen on allekirjoittanut 81 Suomessa työskentelevää tutkijaa. Yksi heistä on Jyväskylän yliopiston tutkija Atte Komonen, joka on tehnyt väitöskirjansa hyönteisistä. Hyönteisen väheneminen on ollut yksi paljon puhutuista ympäristöuhkista.

– Isossa kuvassa voi elätellä toiveita, mutta onhan lajeja jo kuollut sukupuuttoon ja jolleivät asiat merkittävästi muutu, kuolee lisää, Komonen sanoo HS:lle.

HS:n mukaan tieteilijäryhmä antoi edellisen varoituksen 25 vuotta sitten. Tuolloin huolestuneiden tieteilijöiden joukkoon kuului noin 1 700 tieteentekijää. Tieteilijöiden mukaan uusi varoitus on tarpeen, koska edellistä ei otettu tarpeeksi vakavasti.

Tieteilijät antoivat artikkelissaan myös joukon parannusehdotuksia, jotta ihmiskunnan tuholta vältyttäisiin. Yksi ratkaisuehdotus on ehkäisy, joka pitäisi saada nykyistä useamman ihmisen saataville. Muita joukkotuhon ehkäisykeinoja ovat muun muassa kasvissyönnin ja uusiutuvan energian lisääminen, HS kertoo.