IL: Kirkko varoitti "nationalismin myrkystä" – Perussuomalaisten kansanedustaja vastasi "vittu, mitä paskaa"

Kirkkohallituksen kansliapäällikön Jukka Keskitalon blogi kirvoitti kansanedustaja Jani Mäkelän alatyylisiin ilmaisuihin.

Kirkon ja joidenkin perussuomalaisedustajien välille syntyi tiistaina riita sosiaalisessa mediassa. Asiasta kirjoittaa Iltalehti.

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö ja Jyväskylän entinen kirkkoherra Jukka Keskitalo kirjoitti Suomen kuvalehteen blogin, jossa hän yhdisteli myrkyn ja nationalismin, nationalismin ja kansallismielisyyden sekä kansallismielisyyden ja perussuomalaisuuden. Blogin otsikko oli Älkää nielkö nationalismin myrkkyä.

Blogi kimmastutti Twitterissä perussuomalaisten kansanedustajia. Jani Mäkelä kysyi, onko kirkko poliittinen toimija. Ainakin yhtä tviittijään kansanedustaja Mäkelä ryyditti Iltalehden mukaan alatyylisillä lyhenneavainsanoilla #WTF (what the fuck, suom. mitä vittua) ja VMP (vittu, mitä paskaa).

Blogin sisältö

Keskitalon tekstin oli innoittanut perussuomalaisten puheenjohtajakisaan lähtenyt Jussi Halla-aho, joka kampanjavideollaan sanoi, että kansallismielisyys on perussuomalaisten kannattajia yhdistävä liima.

Keskitalo käy läpi kansallismielisyyden (eli nationalismin) nousun Euroopassa, jonka taustalla voi nähdä viime vuosien terrori-iskut ja turvapaikanhakijoiden määrän kasvun. Näiden ilmiöiden nostattamia pelkoja nationalistiset liikkeet käyttävät Keskitalon mukaan häikäilemättömästi politiikan välineenä.

– Nationalistinen kuvitelma, että "paha maailma" voidaan pitää ulkopuolella rajoja sulkemalla, ei ole oikea vastaus ongelmiin, joista esimerkiksi suuret turvapaikanhakijamäärät kertovat. Keinoja kohdata haasteet ja vastata niihin vaikuttavasti on useita: ihmisten auttaminen kehitys- ja kriisisavulla lähtömaissa, turvalliset maahantuloreitit sekä huolellinen ja ihmisoikeuksia kunnioittava turvapaikkapolitiikka ja päätöksentekoprosessi, Keskitalo kirjoittaa.

Twitterissä alkoi huuto

Suomen evankelisluterilainen kirkko tviittasi Keskitalon blogin, mihin useampikin perussuomalaisvaikuttaja otti kipakasti kantaa. Tviittien vaihdossa keskusteltiin aika vähän itse asiasta, enemmän perussuomalaisia kiinnosti kirkon osuus.

Kansanedustaja Jani Mäkelä tivasi, onko Keskitalon "suoltama" teksti kirkon virallinen kanta ja onko kirkko poliittinen toimija.

Kansanedustaja Ville Tavio kysyi muun muassa, on kirkon ihanne kommunismi, federalismi, islamisaatio vai mikä.

Pirkkalan perussuomalaisten puheenjohtaja Harri Vuorenpää kysyi, katsooko kirkko ihan asialliseksi rinnastaa yhden Suomen suurimman puolueen pj-ehdokas myrkyn nielemiseen.

Perussuomalaisten ex-kansanedustaja Reijo Tossavainen arvioi, että kirkon politikointi johtaa kirkon hajoamiseen kahteen vastakkaiseen leiriin.

Kirkon tiedotuskeskus, joka vastaa kirkon virallisesta Twitter-tilistä, perusteli blogin tviittaamista sillä, että se on kiinnostavaa kirkollista keskustelua ja sopii linjaan hyvin. Virallisesti Keskitalon ja muiden kirkon asiantuntijoiden Rajalla-blogit sopivat kirkon julkaistaviksi.