Lähde valinnanvapauslain käsittelyn siirtymisestä: Hallituksessa kiista asiakasseteleistä

Tuleeko erikoissairaanhoidon asiakassetelistä subjektiivinen oikeus vai ei?

Hallituksen piti tulla torstaina ulos valinnanvapauslain pykälien kanssa.

Toisin kävi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti Twitterissä, että laki tarvitsee vielä perustuslakiasiantuntijoiden arvion muutamasta kohdasta. Siksi lakiteksti tulee julkisuuteen ja eduskuntaryhmille vasta ensi viikolla.

Helsingin Sanomien saaman tiedon mukaan taustalla on kuitenkin riita kokoomuksen ja keskustan välillä erikoissairaanhoidon asiakasseteleistä. Taustalähteet vahvistavat Uutissuomalaiselle väitteen todeksi. Meneillään on kiista, joka koskee asiakasseteleitä.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ihmettelee, tietääkö hallitus itsekään, mitä se on sopinut.

– Olen hyvin yllättynyt siitä, että tilanne on näin sekava kuin se on. Hallitus on kuitenkin istunut koko viikonlopun ja ulospäin viestittiin, että sovinto on syntynyt. Hirveän kauaa se ei nyt kestänyt, Henriksson päivittelee.

Hän toivoisi hallitukselta selkeää tiedottamista, mistä on kysymys.

Kirugisia toimenpiteitä setelillä

Sote-uudistuksessa on linjattu, että maakunnan liikelaitos, sote-keskus ja hammashoitola voivat myöntää asiakasseteleitä, joita asiakas voi käyttää muiden palveluntuottajien tarjoamiin yksittäisiin toimenpiteisiin. Esimerkiksi asiakas voi saada sote-keskuksesta lääkärin lähetteen fysioterapiaan.

Kauppalehden ennakkoon käsiinsä saamien lakipykälien mukaan asiakasseteli tulisi käyttöön kuitenkin varsin laajasti niin, että se sisältäisi myös erikoissairaanhoitoa, kuten polikliinisesti toteutettuja kirurgisia toimenpiteitä. Lisäksi maakunnan pitäisi tarjota asiakasseteleitä, jos asiakas niin vaatii. Asiakassetelin saaminen olisi siis asiakkaan subjektiivinen oikeus.

Saarikko: Valinnanvapauslaki eduskuntaryhmille vasta ensi viikolla

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät pureutuvat soten valinnanvapauteen