Kotimaa

Muurahaiset tulevat nyt sisälle

Sisätiloihin keväisin ilmestyvät muurahaiset ovat monissa kodeissa jokavuotinen riesa. Eläinekologian professorin Heikki Roinisen mukaan muurahaiset ilmestyvät keväisin talojen sisätiloihin, koska niillä on talven jälkeen tavallista kovempi nälkä.

- Muurahaiset häviävät usein talven ajaksi pesiinsä, joihin ne ovat keränneet ravintoa talvehtiakseen. Kun lämpötila keväällä nousee, ne lähtevät liikkeelle ja ruuan hakuun, Joensuun yliopiston professori sanoo.

Kesällä muurahaiset saavat ravintoa ulkoakin, ja silloin niitä ei välttämättä nurkissa näy. Kosmeettisen haitan lisäksi muurahaiset voivat aiheuttaa haittaa saastuttamalla elintarvikkeita tai kantamalla sisätiloihin maata.

Sisätiloihin pesiytyneiden muurahaisten hävittäminen on vaikeaa. Kaupoista saatavilla hyönteismyrkyillä muurahaiset voi karkottaa vain väliaikaisesti.

Ainoa keino päästä pysyvästi eroon muurahaisista on tuhota niiden pesä ja kaikki pesässä asuvat yksilöt. Tämä onnistuu esimerkiksi kaatamalla kiehuvaa vettä pesään, jolloin kiehuva vesi tunkeutuu koloihin ja tuhoaa myös munat ja toukat.

- Pelkkä pesän paikallistaminen voi olla vaikeaa, koska muurahaisilla on pitkät kävelyreitit. Mauriaisten pesät ovat yleensä niin syvällä rakennusten alapohjissa, ettei sinne pysty eikä kannatakaan kaataa vettä.

Uusimmat

Kotimaa

Tänään vietetään maailman hepatiittipäivää – B-tartunnat saatu laskuun

Ensihoitovastuun siirtäminen huolestuttaa Lapin sairaanhoitopiiriä

Kaleva: Ahtisaaren mukaan Turkin EU-jäsenyydellä tulee kestämään pitkään

HSL: Metro kulkee taas normaalisti

Raju romahdus: Viisumihakemusten määrä Suomeen puolittui kahdessa vuodessa

Suomi häätää Keyhanin Jyväskylästä, pieni Wiljam jää ilman isää

"Ulosmyyntioikeus kannustaisi investoimaan"

Metrojunien törmäämisen ei pitäisi olla mahdollista

SuPer: Vanhustenhoidon ongelmat johtuvat huonosta johtamisesta ja liian vähäisestä henkilökunnasta

Video: Yhtenäisyyden soihtu vaihtoi kättä Keuruulla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.