Nälkäpäiväkeräys alkoi tänään – Puistokoululaiset keräsivät rahaa Kävelykadulla

SPR:n Nälkäpäiväkeräyksen tuotot menevät katastrofirahastoon, josta rahaa ohjataan muun muassa Syyriaan.

Jyväskylän Puistokoulun kuudesluokkalaiset osallistuivat tänään torstaina alkaneesen Nälkäpäiväkeräykseen. Noin 20 oppilaan joukko keräsi rahaa lippaisiin muun muassa Kävelykadulla ja keskustan kauppakeskuksissa.

Kuokkalan SPR:n keräysjohtaja ja konkarikerääjä Outi Oinosen mukaan keräystyössä tärkeintä on iloinen mieli ja katsekontakti.

–Nälkäpäiväkeräys järjestetään jo 34. kerran, joten lähes kaikki tietävät mistä on kyse ja mitä SPR tekee. Tärkientä on vain seisoa reippaana ja kiittää jokaisesta lahjoituksesta. Viiden sentin ja kymmenen euron lahjoitukset ovat meille yhtä tärkeitä.

Nälkäpäiväkeräyksen tuotot menevät SPR:n katastrofirahastoon, josta rahat ohjataan sinne, missä apua milloinkin tarvitaan. Tällä hetkellä kohteita ovat esimerkiksi Syyrian ja Irakin konflkiktialueet.

Yhdysvalloissa riehuneiden hurrikaanien uhrien auttamiseen SPR:n katastrofirahaston varoja ei ainakaan toistaiseksi ole käytetty.

–Yhdysvaltojen Punaisen Ristin ja valtion resurssit ovat toistaiseksi riittäneet esimerkiksi  Irman aiheuttamien valtavien tuhojen hoitamisessa, eikä meille ole tullut avunpyyntöä. Todennäköisempää olisi, että varojamme kohdistettaisiin Kaakkois-Asiaan, missä on paljon tulvien uhreja ja paikallinen punainen risti huomattavasti köyhempi kuin Suomessa tai Yhdysvalloissa, Oinonen kertoo.   

Rahaston varoja käytetään myös Suomessa äkillisissä hätätilanteissa kuten suuronnettomuuksissa ja  tulipalojen uhrien auttamisessa.

– Suomessa on 300-400 asuntopaloa vuodessa eli lähes päivittäin joku perhe menettää kotinsa tulipalolle. Silloin me otamme yhteyttä perheeseen ja kysymme, millaista apua he tarvitsevat ensimmäisiin päiviinsä ennen kuin kunta ja vakuutus tulevat tilanteessa vastaan, Oinonen kertoo.

Materiaaliavun lisäksi katastrofirahaston varoja käytetään vertaistuen ja muun henkisen avun tarjoamiseen.

Nälkäpäiväkeräys jatkuu lauantaihin asti. Lipaskeräyksen lisäksi rahaa voi lahjoittaa Nälkäpäiväkeräyksen verkkosivun kautta.