Presidentti Niinistö: Erdogan ei ole vielä vastannut kirjeeseen, mutta varmasti siihen vastataan

Erdogan ei ole vielä vastannut kirjeeseen, mutta varmasti siihen vastataan, presidentti sanoi Karstulan-vierailullaan.

Turkin suurlähettilään kutsuminen keskusteluun ja presidentti Recep Tayyip Erdoganille lähetetty kirje ovat diplomaattikäytännössä vahvoja reaktioita, presidentti Sauli Niinistö sanoo. Hänen mukaansa Suomi ei viivästynyt vastauksessaan, kun Turkissa suomalaistoimittaja tuomittiin vankeuteen viime viikolla.

– Jotkut ovat väittäneet Suomen viivästyneen. Samana päivänä, kun sain tietää tilanteesta, olin yhteydessä (ulkoministeri Timo) Soiniin (sin.), joka sattui olemaan Kroatiassa. Sovimme, että seuraavana päivänä hänen Suomeen palatessaan reagoimme kutsumalla Turkin lähettilään ulkoministeriöön ja lähetän kirjeen Erdoganille, Niinistö sanoo.

Kirjeen sisällöstä ei kerrota

Niinistön mukaan Erdogan ei ole vielä vastannut kirjeeseen. Niinistö arvioi, että kirjeeseen varmasti vastataan jollain tavalla. Niinistön mukaan keskustelua Turkin suurlähettilään kanssa tai kirjeen sisältöä ei ole diplomaattista kertoa.

Niinistö myös muistutti, että Soini otti maanantaina tuomion esille EU-maiden ulkoministereiden kokouksessa. Soini sanoi aiemmin, että Suomi ei aio vaatia Turkilta toimittajan tuomion purkua.

Suomalaistoimittaja Ayla Albayrak sai viime viikolla kahden vuoden ja yhden kuukauden tuomionsa Wall Street Journal -lehdessä elokuussa 2015 julkaistusta jutusta, joka käsitteli elämää ja taisteluita Kaakkois-Turkin kurdialueella Silopissa.

Valtiosihteeri Stenlund: Albayrak valittanut seuraavaan oikeusasteeseen