Nyt se varmistui: Sote-lakien hyväksyminen siirtyy syksyyn

Pekkarinen arvioi: Eduskunta koolle elokuussa tai lait nuijitaan syyskuun alussa.

Sote- ja maakuntalaeista päättäminen on siirtymässä syksyyn. Alunperin eduskunnan piti hyväksyä lait heinäkuun alussa.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavolan mukaan nyt näyttää siltä, että perustuslakivaliokunnan lausunto sote- ja maakuntalaeista valmistuu vasta juhannuksen jälkeisellä viikolla, jonka jälkeen sosiaali- ja terveysvaliokunta lähtee sorvaaman siitä mietintöä. Paavolan mukaan tiistaina selvisi, että perustuslakivaliokunnan lausunto valmistuu vasta juhannuksen jälkeen.

– Jos perustuslakivaliokunnan lausunto tulee vasta juhannusviikon jälkeen ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan pitäisi pystyä samaan mietintö siitä aikaiseksi, niin se (heinäkuun alku) on mahdoton aikataulu. Näkisin, että se menee syksyyn, syyskuun alkuun, Paavola kertoo.

Kaksi vaihtoehtoa

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan vaihtoehtoja on kaksi. Eduskunta päättää sote-paketista, kun se palaa istuntotauolta syyskuun alussa tai eduskunta kutsutaan elokuussa koolle muutamaksi päiväksi.

– Jokin aika sitten ajateltiin, että kaikki olisi valmista eduskunnan osalta 7. heinäkuuta. Sitä taetta ei voi missään tapauksessa antaa, Pekkarinen sanoo.

– Todennäköisimmin lopullinen hyväksyntä on vähän tuonnempana, ja kun siinä on loma välissä, se saattaa tarkoittaa syyskuun alkua tai sitten eduskunta kutsuttaisiin muutaman päivän istuntoon elokuussa. Tämä ei ole todennäköisintä, mutta se olisi teoriassa mahdollista.

"Ei ole aiemmin ollut tällaista"

Pekkarinen sanoo, ettei hän ole kokenut pitkällä eduskuntaurallaan mitään vastaava, että valiokunnat joutuvat työskentelemään kesällä ja eduskunnan täysistuntoja on kesällä.

– Ei tällaista vastaava kyllä ole ollut, Pekkarinen sanoo.