Pikavippejä kaupitellaan jopa palkkaennakon korvikkeena

Pikavippien markkinointi saa yhä kyseenalaisempia muotoja, uutisoi Iltalehti. Pikavippiä tarjotaan jopa palkkaennakon muodossa.

Eräs pikavippiyritys on lähettänyt työnantajille mainoksia, jossa neuvotaan ohjaamaan palkkaennakkoa hakevat alaiset hakemaan pikavippiä. Mainoksessa jopa kehotetaan kiinnittämään mainos työpaikan seinälle. Palkkaennakkoa kaipaavia työntekijöitä puolestaan neuvotaan hakeutumaan palkkaennakkoa.fi -sivustolle.

Kuluttajaviraston lakimies Riitta Kokko-Herrala muistuttaa, että työnantajalta pyydetty palkkaennakko on kuluton.

- Näin ei ole näiden lainatarjoajien kohdalla, jotka eivät varsinaisesti korkoa peri, mutta jotka laskuttavat huomattavia käsittelykuluja, Kokko-Herrala sanoo Iltalehdessä.

Pikalainoja tarjotaan myös pizzatilauksien yhteydessä. Eräässä palvelussa on mukana yrityksiä, joilta voi tilata pizzan, vaikka lompakossa ei olisi lainkaan rahaa. Pizzan lisäksi tilaaja saa vipin, joka maksetaan tilille. Esimerkiksi 50 euron vipille tulee vuosikoroksi yli 820 prosenttia.

Kokko-Herralan mukaan kuluttajia ei saisi kannustaa harkitsemattomaan lainanottoon. Hän peräänkuuluttaa pikalainayrityksien ryhtiliikettä, sillä alalta puuttuu omavalvonta.