Poliisi vaatii lisää poliiseja Helsinki-Vantaalle: "Nykymiehitys ei kestä edes flunssa-aaltoa"

Poliisiyhdistyksen mukaan poliisien määrä pitäisi vähintään kaksinkertaistaa nykyisestä.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla työskentelee liian vähän poliiseja. LP:n poliisiyhdistyksen puheenjohtajan, ylikonstaapeli Timo Harjaluoman mukaan poliisien määrä pitäisi vähintään kaksinkertaistaa nykyisestä noin 20:stä.

– Poliiseja tulisi olla noin 50, jotta lentoasema olisi poliisin osalta täysin kontrollissa ja turvattu. Tällä hetkellä työvuorossa on yhtä aikaa korkeintaan 3–4 poliisia. Se on liian vähän, jos sattuu vähäänkään isompi operaatio. Nyt mennään liian ohkaisella miehityksellä, joka ei kestä edes flunssa-aaltoa, Harjaluoma toteaa.

Suurin osa Helsinki-Vantaan poliiseista kuuluu LP:n poliisiyhdistykseen, joka on Suomen Poliisijärjestöjen liiton jäsenyhdistys ja entinen liikkuvan poliisin henkilöstöyhdistys.

– Helsinki-Vantaan heikot poliisiresurssit huolettavat yhdistystä laajemminkin. Keskustelemme asiasta säännöllisesti.

Belgian poliisien ammattijärjestön puheenjohtaja totesi tiistaina, että terrori-iskun kohteeksi joutuneella Brysselin lentoasemalla on kymmenien poliisien vajaus.

Harjaluoman mukaan poliisin alimiehitys ei tiettävästi ole vielä johtanut vakaviin turvallisuuspuutteisiin Helsinki-Vantaalla. Sellaista on kuitenkin tapahtunut, että yksi poliisi on joutunut poistamaan riehujan lentokoneesta, kun normaalisti operaatioon osallistuu partiokaveri.

– Vahingonvaara on aina suurempi silloin, kun poliisi joutuu toimimaan yksin.

Harjaluoma on huolissaan myös siitä, että Rajavartiolaitos joutuu tekemään poliisille kuuluvia tehtäviä Helsinki-Vantaalla ilman kaikkia poliisivaltuuksia.

Vastuu Helsinki-Vantaasta on Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella, josta voidaan lähettää ”paikkopoliiseja” lentoasemalle, jos siellä on miehistövajausta. Harjaluoman mielestä tämä on periaatteessa hyvä ratkaisu, mutta käytännössä ongelmiakin voi syntyä.

– Helsinki-Vantaalla työskentely vaatii poliisiltakin erityisosaamista kentän valtavan koon ja kulkurajoitusten vuoksi. Muun kuin lentokenttäpoliisin on kankeampi liikkua alueella, ja käytännössä ulkopuolinen tarvitsee jouhevaan työskentelyyn oppaan mukaan esimerkiksi kulkurajoitetuista ovista kulkemiseen ja terminaalialueella autoiluun.

Harjaluoma tiedostaa poliisin nykyresurssit, jossa ”ei ole reserviä, josta ottaa”.

– Helsinki-Vantaan tilanne pitää tiedostaa, vaikka tuskin nopeaa ratkaisua miehistön lisäykseen onkaan. Nykyisillä poliisiresursseilla tämä on kuin hölmöläisten peitonjatkamista; jatkopala leikataan peiton toisesta päästä, Harjaluoma sanoo.

Helsinki-Vantaan matkustajamäärä ylitti viime vuonna ensi kerran 16 miljoonan matkustajan rajan. Ennusteiden mukaan Helsinki-Vantaan kautta kulkee vuonna 2020 jo 20 miljoonaa matkustajaa.