Presidentti Niinistö toivoo ihmisten havainnoivan toisiaan, jotta tulevilta uhreilta vältytään

Presidentti Sauli Niinistö toivoo, että ihmiset huomaisivat muutoksen toisissa.

Presidentti Sauli Niinistö puhuu parhaillaan Mäntyniemessä terrorismista. Niinistö luottaa viranomaisiin, mutta toivoo myös että ihmiset havainnoisivat toinen toisiaan ja ilmoittaisivat havainnoistaan, jotta mahdolliset tulevat uhrit voidaan välttää.

– Minusta on tärkeää, että kaikissa yhteisössä seurataan toinen toisia, vaikka ei tarvitse kavaltaa ja tehdä salapoliisityötä. Jos joku eristäytyy tai vaikuttaa poikkeavalta, on tärkeä havaita se, että vältytään uhreilta.

Presidentti Sauli Niinistö toivoo, että tiedustelulainsäädäntö tulisi voimaan pikaisesti. Niinistö sanoo keskustelleensa aiheesta jo kolmen hallituksen kanssa.

Niinistö uskoo, että Turun tapahtumat jouduttavat tiedustelulainsäädännön käsittelyä.

Tiedustelulakisuunnitelmat sallisivat viranomaisille muun muassa verkkotiedustelun, johon nykyisin ei ole valtuuksia. Tiedustelua voitaisiin tehdä Suomessa ja ulkomailla. Suojelupoliisin rooli muuttuisi yhä vahvemmin tiedusteluviranomaiseksi.

Niinistö oli kirjoittamassa puhetta

Niinistö kertoo, että hän oli Turun iskun tapahtuma-aikaan perjantaina iltapäivällä Naantalin Kultarannassa. Presidentin mukaan turvajärjestelmän kautta saatiin nopeasti tieto siitä, mitä tapahtuu.

Tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta sijaitsee vajaan 20 kilometrin päässä Turun keskustan iskupaikasta länteen.

Niinistö kertoo olleensa iskun aikaan kirjoittamassa puhetta. Presidentti kertoi yksityiskohtana, että perjantaina tekeillä ollut puhe on hänellä yhä kesken.