Raju ukkosrintama saavuttanut Etelä-Suomen – ihmisiä kehotetaan siirtymään sisätiloihin

Sähköttömiä asiakkaita on Etelä-Suomessa yli 13 500. Flow-festivaali Helsingissä on keskeyttänyt ulkoesitykset väliaikaisesti.

Erittäin voimakas ukkosrintama on saavuttanut Länsi-Uudenmaan ja Helsingin. Ilmatieteen laitoksen mukaan ukkosrintama on järjestynyt voimakkaaksi nauhaksi, joka liikkuu nopeasti ja jossa salamoi voimakkaasti.

Päivystävä meteorologi Henri Nyman kehottaa merellä liikkujia erityiseen varovaisuuteen läntisellä Suomenlahdella. Ilmatieteen laitos kehottaa ihmisiä siirtymään sisätiloihin pääkaupunkiseudulla ja Itä-Uudellamaalla. Suomenlahdella veneilijöitä kehotetaan rantautumaan. Uudellamaalla myös ajokeli on monin paikoin erittäin huono voimakkaan vesisateen ja tuulen takia, tiedottaa Liikennevirasto.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lähituntien aikana voi esiintyä paikoin vaarallisen voimakkaita ukkospuuskia, jotka voivat aiheuttaa huomattavaa vahinkoa. Helsingin Suvilahdessa käynnissä oleva Flow-festivaali kertoo keskeyttäneensä esitykset viidellä ulkolavalla väliaikaisesti sään vuoksi. Myös yleisön sisäänotto tapahtumaan on toistaiseksi keskeytetty.

– Kovimmat mitatut tuulet Hankoniemellä, jonne ei nyt ihan se pahin edes osunut, olivat runsaat 18 metriä sekunnissa. Hyvin todennäköisesti myrskypuuskia siinä rintamassa on.

Pelastuslaitokselta kerrotaan, että tehtävämäärät ovat vielä pysyneet alhaisina. Valmiutta pelastuslaitoksella on kuitenkin nostettu.

Etelä-Suomen alueella on yli 13  500 sähkötöntä asiakasta.

Ensimmäiset helteet ennen rajuilmaa

Helsingissä mitattiin tänään kesän pääkaupungin ensimmäiset hellelukemat. Ilmatieteen laitos kertoo, että lämpötila Malmin lentokentällä nousi puoli kuuden aikaan 25,2 asteeseen.

Helteet saavat väistyä, sillä ukkosrintama on saavuttanut pääkaupunkiseudun, jossa ukkonen alkoi noin iltaseitsemältä. 

Varsinais-Suomi välttänee pahimmat ukkoset, ja alueella saataneen ainoastaan sateita.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ukkosrintama jatkaa Uudeltamaalta kohti maan itää ja koillista. Ukkospuuskissa tuuli saattaa yltyä eteläosissa maata jopa yli 25 metriin sekunnissa. Ainakin etelässä vettä voi sataa rankasti.

Jopa 10 000 salamaa tänään – ukkosalue voi nousta nopeastikin eteläisen Suomen ylle

Ohjeet myrskyn varalle: Lataa puhelimet, varaa juotavaa ja tarkista taskulamppu

Voimakkaisiin sateisiin ja ukkosiin syytä varautua iltapäivästä alkaen Keski-Suomessa