Parempi myöhään kuin ei milloinkaan: Sillan virallisia vihkiäisiä juhlittiin 49 vuotta valmistumisen jälkeen

Vihkiäisten järjestäminen nousi esille sillan peruskorjauksen yhteydessä viime vuonna.

Karstulan tunnetuimpiin maamerkkeihin lukeutuva Riuttasalmen silta vihittiin virallisesti käyttöön sunnuntaina 7. toukokuuta. Nauhan leikkasi Karstulan kunnanjohtaja Hilkka Hakala.

Tähän voisi todeta, että parempi myöhään kuin ei koskaan. Riuttasalmen silta otettiin käyttöön jo vuonna 1968, mutta viralliset vihkiäiset jäivät tuolloin pitämättä.

Vihkiäisten järjestäminen nousi esille sillan peruskorjauksen yhteydessä viime vuonna. Sitä ennen maalia hilseilevällä ja ruostetta kukkivalla sillalla olisi tuskin tehnyt mieli viettääkään juhlia. Noin miljoona euroa maksaneen remontin jälkeen silta on jälleen kuin uusi. 

Karstulan Mieslaulajat ottivat hurjaan kuntoon päässeen sillan korjaamisen sydämenasiakseen vuonna 2012 julkaisemalla latinankielisen musiikkivideon Destia ades nobis. Conserva pontem, jossa huudettiin Destiaa apuun ja pelastamaan silta. Kuoron johtajan Olli Oikarin sanoittama ja säveltämä laulu sai laajalti julkisuutta.

Kuoro esiintyi itseoikeutetusti vihkiäisissä. Tällä kertaa se esitti Oikarin uudelleen sanoittaman version Katriina Honkasen Silta-laulusta. Muokatussa versiossa lauletaan Riuttasalmen sinivihreästä helmestä ja kiitetään sillan kunnostajia ja rahoittajia.

– Totta kai tuntuu hienolta, kun silta on nyt korjattu. Ehkä videostakin oli jotain hyötyä. Ainakin se lisäsi keskustelua, Oikari arvioi kuoron vaikutusta.

Peruskorjauksessa silta muun muassa maalattiin ja sen rakenteita korjattiin. Remontin rahoittivat Keski-Suomen ELY-keskus ja Liikennevirasto. Kunnostuksesta vastasi Oteran Oy.