Rosatom käytti hakemuksessa vuosia vanhoja ydinvoimalasuunnitelmia

Fennovoiman ydinvoimalalle haettiin lupaa laitetoimittaja Rosatomin vanhoilla suunnitelmilla, jotka on tehty Pietarin ydinvoimalaa varten vuosia sitten. Hakemuksen mukaista voimalaa Rosatom ei kuitenkaan Pyhäjoelle aio rakentaa.

- Rosatomille tuli viime vuoden keväällä täysin puskista kysely, jonka mukaan Fennovoima haluaakin venäläisen ydinvoimalan. Sen vuoksi ei uusia suunnitelmia ennätetty tehdä, joten käytimme periaatepäätöksen täydennyshakemuksen mallina Leningradin toisen vaiheen yksiköitä, joita on rakennettu vuodesta 2008 lähtien, Rosatomin suomalainen johtaja Jukka Laaksonen kertoo.

Säteilyturvakeskus (STUK) on arvostellut hakemuksen turvallisuuspuutteita. Laaksonen lupaa, että Rosatom korjaa kaikki puutteet rakennuslupahakemukseen, joka on jätettävä viimeistään ensi kesäkuussa. Hän vakuutta Rosatomin toimittavan Pyhäjoelle paljon turvallisemman laitoksen, kun Suomessa on aiemmin nähty.

STUK on havainnut saamissaan suunnitelmissa puutteita esimerkiksi laitoksen suojaamisessa liikennelentokoneen törmäystä vastaan.

- Leningradin laitoksessa on ohuet seinät, mutta Pyhäjoelle rakennetaan kolme kertaa paksummat seinät tärkeimpien rakennusten ympärille samaan tapaan kuin Olkiluodossa.

STUK on kritisoinut suunnitelmia myös puutteista, jotka liittyvät vakavien onnettomuuksien hallintaan.

- Näihin suunnitelmiin teemme samanlaiset muutokset, jotka aikanaan vaadittiin tehtäväksi Olkiluoto 3:een ja mitkä on tehty myös Loviisan vanhoihin laitoksiin, Jukka Laaksonen lupaa.

Lue lisää lauantain paperilehdestä.