Kotimaa

Savon Sanomat: Ruisleipä on luultuakin terveellisempää

Ruisleivän terveellisyydestä on saatu lisää näyttöä, kertoo Savon Sanomat. Lisätietoja rukiin terveysvaikutuksista sai Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen huippuyksikkö. Kuopiolaiset löysivät rukiista muun muassa yhdisteitä, joita kasvit käyttävät puolustautuessaan taudeilta ja tuholaisilta.

Pohjoismaisessa yhteishankkeessa tutkittavina oli verrokkiryhmiä, joista osa suosi rukiin sijaan vehnäleipää. Tutkimuksessa havaittiin, että sydäntautiriskissä olevien miesten kolesterolitaso laski selvästi jaksolla, jolla nämä söivät ruisleipää.

- Vehnäleipä on höttöisyydessään virhevalinta etenkin sille, joka kärsii kakkostyypin diabetekselle altistavasta keskivartalolihavuudesta tai kolesteroliongelmista. Molemmat altistavat myös sepelvaltimotaudille, sanoo professori Hannu Mykkänen.

Ruis muun muassa tasoittaa verensokerin heittelyä. Lisäksi suolistobakteerit muokkaavat sen kuiduista terveellisiä yhdisteitä, jotka saattavat suojata syövältä.

Uusimmat

Kotimaa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja on vuoden vaikuttaja

Puolustus: Peltomäen vaikutusmahdollisuus oli vain teoreettinen

Selvitys: Kosteusvaurio ei ole vain riskirakennusten ongelma

Video: Hitaasti mutta varmasti – jättikuljetuksen vauhti ei päätä huimaa

Veneilijä löytyi kuolleena Säkylän Pyhäjärvellä

Yhä useampi yli 70-vuotias uusii ajokorttinsa

Poliisi iski marjatilalle Hankasalmella – thai-poimijoiden olosuhteita selvitetään

Jättikuljetus mateli Äänekoskelle – ihmiset kerääntyivät ihmettelemään

Tutkimus: Syntymäpainon ja aikuisiän sydänterveyden takana samoja geenejä

Suomen Yrittäjiltä oma työllisyysohjelma

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.