Sipilä kiittelee Junckerin puhetta, mutta korostaa varovaisuutta EMU:n kehittämisessä

Pitkällä tähtäimellä Suomi on Sipilän mukaan EMU-asioissa Junckerin kanssa samalla linjalla, mutta kehitystyössä on edettävä varovasti.

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin puhe oli hyvä ja eteenpäin katsova, ja se heijastaa Eurooppa-neuvoston henkeä brexit-shokin jälkeen, arvioi pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Sipilän mukaan Juncker on monissa asioissa Suomen kanssa samoilla linjoilla, mutta esimerkiksi Euroopan talous- ja rahaliiton EMU:n kehittämisen suhteen Suomi on Sipilän mukaan varovaisemmalla linjalla.

Pitkällä tähtäimellä Suomi on Sipilän mukaan EMU-asioissa Junckerin kanssa samalla linjalla, mutta kehitystyössä on edettävä varovasti.

Sipilä korostaa, että EMU:n kehittäminen ei saa johtaa yhteisvastuun lisääntymiseen.

– Meidän pitää saada ensin riskejä vähennettyä ja taloutta kuntoon kaikissa maissa, ettei synny sellaista tilannetta että talouden uudistamattomuus peitetään yhteisvastuun alle, Sipilä sanoi toimittajille eduskunnassa.

– Me pidämme siitä kiinni, että me emme ota sellaisia askeleita, jotka lisäävät riskejä, vaan meidän pitää pistää perustaa kuntoon.

Sipilä kertoo tehneensä Suomen kannan EMU-yhteistyön syventämiseen selväksi Saksassa käymissään keskusteluissa. Ensi viikolla hän aikoo keskustella asiasta Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa.

Toukokuussa presidentiksi noussut Macron on halunnut uudistaa voimakkaasti muun muassa Ranskan työmarkkinoita.

– Ranskassakin uudistukset pitää saada ensin valmiiksi, ennen kuin voidaan edetä näissä asioissa, Sipilä sanoi.

Junckerin kehotukseen, että yhteisvaluutta euroon liittyisi nykyistä enemmän maita, Sipilä suhtautui myönteisesti, etenkin Ruotsista puhuttaessa.

– Toivottavasti tuo naapuri liittyy euroon. Mielellään ottaisimme Ruotsin mukaan.

Sipilän mielestä Nordean pääkonttorin siirtyminen Ruotsista Suomeen on esimerkki siitä, mitä hyötyä yhteisvaluuttaan ja pankkiunioniin kuulumisesta on.

Juncker valoi uskoa EU-maihin: Mahdollisuuksien ikkuna on nyt auki