Solidaarisuus toteutuu huonosti EU:n turvapaikkapolitiikassa

Suomi on tähän mennessä ottanut 44 prosenttia sopimastaan määrästä.

Tiukasta ennakkoasenteestaan huolimatta Suomi on pitänyt muita säntillisemmin kiinni sitoumuksestaan ottaa vastaan turvapaikanhakijoita Italiasta ja Kreikasta.

Suomi on tähän mennessä ottanut 44 prosenttia sopimastaan määrästä. Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston EASO:n keräämien tietojen mukaan näin säntillisesti tavoitteestaan on pitänyt kiinni vain Italian kyljessä elävä Malta. Esimerkiksi maahanmuuttopolitiikassaan erittäin tiukkaa linjaa ajavat Tshekki, Unkari ja Puola eivät ole ottaneet lainkaan vastaan turvapaikanhakijoita sisäisillä siirroilla.

Maahanmuuttokriisin pahimmassa vaiheessa, vuonna 2015 EU-maat sopivat, että turvapaikanhakijoita siirretään Italiasta ja Kreikasta muihin EU-maihin. Suomi sitoutui ottamaan järjestelyssä yhteensä noin 3 200 turvapaikanhakijaa.

– Osa maista on pidemmällä oppimiskäyrällään. Maat kuten Portugali ja Suomi ovat ryhtyneet toteuttamaan uudelleensijoituksia alusta asti, Joanna Darmanin EASO:sta kertoi STT:lle.

Italiasta ja Kreikasta on tarkoitus siirtää yhteensä noin 90 000 kansainvälistä suojelua hakevaa ihmistä, jotka todennäköisimmin saisivat turvapaikan. He ovat tällä hetkellä lähinnä syyrialaisia ja eritrealaisia.

EU-maat ovat sopineet, että kaikki siirrot on tehty syksyyn mennessä, mutta vasta kymmenesosa siirroista on tehty. Darmanin varoo vielä myöntämästä, että tavoitteeseen ei päästäisi. Voi myös olla, että lopulta kriteerit täyttäviä turvapaikanhakijoita ei ole niin paljon kuin on laskettu.

– Nyt kaikilla on yhteinen ymmärrys siitä, miten järjestelyn pitäisi toimia. Jäsenmaiden pitää pystyä parempaan.