Vain norsuille sopiva lääke saattaa levitä huumausaineena

Aine on jopa 10 000 kertaa morfiinia voimakkaampaa.

Erittäin vaarallista lääkeainetta karfentaniilia saatetaan myydä Suomessa huumausaineena. Tulli tiedotti tiistaina takavarikoineensa ainetta ja ilmoitti, että kaupittelu huumausaineena on mahdollista.

Karfentaniili on vahvin tunnettu opioidi ja jopa 10 000 kertaa morfiinia voimakkaampaa. Aine imeytyy elimistöön myös hengityksen ja ihokosketuksen kautta, joten pelkkä sen käsittely on vaarallista. Se vaikuttaa keskushermostoa lamaannuttavasti ja voi siten aiheuttaa äkillisen tukehtumiskuoleman.

Ulkomailla karfentaniilia on myyty huumausaineena. Tullin valvontajohtajan Hannu Sinkkosen mukaan aine on halpaa, joten voitot ovat suuremmat kuin muissa huumaavissa aineissa.

Sinkkonen kertoo, että satunnaisia havaintoja karfentaniilista on ollut Suomessa aiemminkin, mutta kesän alussa takavarikkoja on tehty useita. Tarkkaa lukua hän ei kommentoi.

Vaikka takavarikoidut määrät eivät ole suuria, Tulli haluaa varoittaa ihmisiä aineen vaarallisuudesta. Vain 0,03 milligrammaa karfentaniilia on aikuiselle tappava annos, kun heroiinin kohdalla se on 30 milligrammaa.

– Ainetta ei pysty jakamaan turvallisiin käyttöannoksiin, Sinkkonen sanoo.

 

Sopii vain isoille eläimille

 

Karfentaniili on laboratorio-oloissa valmistettu synteettinen opioidi. Sitä käytetään laillisesti eläinlääkkeenä esimerkiksi norsujen nukuttamiseen ja tainnuttamiseen. Niin Suomessa kuin YK:n yleissopimuksessakaan sitä ei ole luokiteltu huumausaineeksi.

Aineen käyttöön liittyviä kuolemia on raportoitu Euroopassa, ja takavarikoista ovat kertoneet muiden muassa Ruotsi, Viro ja Iso-Britannia. Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina, että Suomessakin on ollut kaksi tapausta, joissa vainajasta on löytynyt muiden vaarallisten aineiden lisäksi myös karfentaniilia.

THL:n oikeuskemisti Pirkko Kriikku kertoo STT:lle, että Suomen tapaukset ovat olleet luultavasti sekakäytön aiheuttamia. Hän ei kommentoi kyseisten ihmisten kuolinsyytä mutta toteaa, että jos vainajasta löytyy karfentaniilia, se on todennäköisesti yksi syy kuolemaan.