Yön uutiskooste: EU äänestää metsien hiilinieluista ja Irma tappanut 12 Floridassa

Lue yön tärkeimmät uutiset yön uutiskoosteesta.

EU-vuosi pyörähtää käyntiin - Junckerin odotetaan visioivan EU:n tulevaisuutta

EU:n syyskausi pyörähtää tänään käyntiin komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin puheella Strasbourgissa Euroopan parlamentissa.

Vuosittaista Unionin tila -puhetta luetaan EU-piireissä rivi riviltä. Siinä linjataan tulevan vuoden kohokohtia ja komission painopisteitä, joita se aikoo edistää vielä kaksi vuotta jatkuvalla kaudellaan.

Puheesta etsitään tällä kertaa merkkejä varsinkin siitä, kuinka kunnianhimoisesti komissio on valmis tiivistämään talous- ja rahaliittoa.

 

Kuohuttaneista metsien hiilinieluista äänestetään EU-parlamentissa

Euroopan parlamentti äänestää tänään metsien hiilinielulaskennasta, jossa Suomi on profiloitunut voimakkaasti.

Suomelle voi koitua laskennan takia lisäkustannuksia tai lisää päästövelvoitteita, jos hakkuita lisätään hallituksen kaavailemalla tavalla. Metsien hiilivaraston varmistaminen on osa EU:n ilmastopolitiikkaa.

Valtaosa suomalaismepeistä kannattaa tänään äänestyksessä muutosta, jonka myötä vertailuun tulisi enemmän liikkumavaraa.

 

Tuomiokapituli päättää sateenkaaripastori Sadinmaan kohtalosta

Helsingin tuomiokapituli päättää tänään, miten se suhtautuu samaa sukupuolta olevia pareja vihkineestä pastorista tehtyihin kanteluihin.

Helsingin Kallion seurakunnan entinen pastori Kai Sadinmaa vihki maaliskuun alussa useita sateenkaaripareja avioliittoon. Hänestä on tehty tuomiokapitulille kaksi kantelua.

Sadinmaa aikoo protestoida päätöstä kiinnittämällä itsensä jalkapuuhun tuomiokapitulin eteen kokouksen ajaksi.

 

Irman vahvistettu vaatineen ainakin 12 ihmisen hengen Floridassa

Irma on viimeisimmän tiedon mukaan vaatinut ainakin 12 ihmisen hengen Yhdysvaltain Floridassa, kertovat yhdysvaltalaisviranomaiset.

Kaikkiaan Irman takia sai surmansa kymmeniä ihmisiä. Ihmisiä sai surmansa muun muassa Brittiläisillä Neitsytsaarilla, Yhdysvaltain Neitsytsaarilla, Kuubassa ja Saint Martinin sekä St. Bartsin saarilla.

(Lähde: AFP)

 

Pohjois-Korea sanoo tehostavansa aseohjelmaansa vastauksena uusiin pakotteisiin

Pohjois-Korea sanoo tehostavansa aseohjelmaansa vastauksena uusille pakotteille. Asiasta kertovan Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimisto KCNA:n mukaan asiasta tiedotti maan ulkoministeriö.

Ulkoministeriö kuvaili uusia pakotteita provokaatioksi, KCNA kertoi.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi Pohjois-Koreaa koskevat uudet pakotteet Suomen aikaa varhain tiistaina. Uusien pakotteiden syynä oli Pohjois-Korean aiemmin tässä kuussa tekemä ydinkoe. Maa halutaan takaisin neuvottelupöytään, jotta se lopettaisi ydin- ja ohjuskokeet. (Lähde: AFP)

 

USA:n korkein oikeus: Trumpin hallinto saa kieltää pakolaisten matkustamisen maahan

Yhdysvalloissa korkein oikeus katsoo, että presidentti Donald Trumpin hallinto voi jatkaa kieltoa, joka rajoittaa pakolaisten matkustamista Yhdysvaltoihin. Päätöksestä uutisoi CNN.

Korkein oikeus kumosi liittovaltiotason oikeusistuimen päätöksen, jossa katsottiin, että matkustuskiellon ei tulisi koskea pakolaisia, joilla on voimassa oleva sopimus pakolaisia uudelleensijoittavien järjestöjen kanssa.

Trumpin asettaman matkustuskiellon pakolaisia koskeva osuus voi siis pysyä voimassa sillä aikaa, kun matkustuskieltoa kokonaisuudessaan käsitellään oikeusistuimissa.

Korkeimman oikeuden päätös koskee noin 24 000 ihmistä Libyasta, Somaliasta, Sudanista, Jemenistä, Syyriasta ja Iranista.

 

Maduro sanonut suostuvansa neuvotteluihin opposition kanssa

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro on sanonut suostuvansa neuvotteluihin opposition kanssa. Presidentti sanoi tiistaina olevansa valmistautunut tapamaan opposition edustajat Dominikaanisen tasavallan ja Espanjan entisen pääministerin välittämissä neuvotteluissa.

Venezuelan poliittisen ja taloudellisen kriisin synnyttämissä, useita kuukausia jatkuneissa levottomuuksissa on kuollut yli 100 ihmistä ja lukuisia on loukkaantunut.  (Lähde: AFP)

 

Kaksi astronauttia ja yksi kosmonautti lähtivät kohti ISS-avaruusasemaa

Kaksi yhdysvaltalaista astronauttia ja yksi venäläinen kosmonautti ovat lähteneet kohti kansainvälistä ISS-avaruusasemaa. He lähtivät liikkeelle Baikonurista Kazakstanista Suomen aikaa pian puolenyön jälkeen, käy ilmi Venäjän avaruushallinnon Roscosmosin välittämästä kuvamateriaalista.

Matkaan lähtivät Roscosmosin kosmonautti Aleksandr Misurkin sekä Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan astronautit Mark Vande Hei ja Joe Acaba. (Lähde: AFP)

 

USA:ssa kongressi lähetti Trumpin pöydälle valkoisen ylivallan kannattajat tuomitsevan asetuksen

Yhdysvalloissa kongressi on hyväksynyt asetuksen, jossa tuomitaan uusnatsit, Ku Klux Klanin ja valkoisen ylivallan kannattajat. Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi asetuksen yksimielisesti tiistaina. Päivää aiemmin samoin oli tehnyt senaatti.

Seuraavaksi asetus etenee presidentti Donald Trumpin pöydälle allekirjoitettavaksi.

Asetus myös muun muassa vaatii Trumpin hallintoa parantamaan datan keräämistä viharikoksista ja puhumaan yleistyviä viharyhmiä vastaan. (Lähde: AFP)

 

Valkoisen talon viestintäpäällikkönä jatkaa Hope Hicks

Valkoisen talon viestintäpäällikkönä jatkaa Hope Hicks, uutisoi muun muassa NBC News. Hicks, 28, nimitettiin väliaikaiseksi viestinpäälliköksi elokuussa. Virkaa hoiti ennen häntä Anthony Scaramucci, joka sai lähtöpassit heinäkuun lopussa.

Hicks on aiemmin toiminut Valkoisen talon viestintäneuvonantajana. Hän on myös kuulunut presidentti Donald Trumpin sisäpiiriin jo pidempään, sillä hän toimi pr-asiantuntijana Trumpin bisnesorganisaatiossa. Hicks oli myös yksi ensimmäisistä jäsenistä Trumpin presidentinvaalikampanjan lehdistötiimissä.

 

Messi johti Barcelonan voittoon Juventuksesta

Barcelona kukisti Juventuksen jalkapallon Mestarien liigan avauskierroksella 3–0 myöhään eilen. Barcelonan tähtipelaaja Lionel Messi teki D-lohkon ottelussa kaksi maalia.

Messi osui tolppien väliin avauspuoliajan lopussa ja toisen puoliajan puolivälissä. Hän pohjusti myös Barcelonan toisen maalin.

Juventus pudotti viime kaudella Barcelonan jatkosta Mestarien liigan puolivälierissä.

Barcelonasta Paris Saint-Germainiin siirtynyt Neymar teki maalin, kun PSG murskasi B-lohkossa vieraissa Celticin 5–0.