Yön uutiskooste: Kadonnut pikkutyttö Ruotsissa löytynyt, Zombie-elokuvien isä kuollut

Lue viime yön tärkeimmät uutiset koosteesta!

Asiantuntijoilta risuja energiatodistuksesta: Hyvä tarkoitus ei toteudu

Asuntojen myynnissä ja vuokrauksessa edellytetty energiatodistus on saanut Suomessa jyrkkää kritiikkiä. Isännöintiliiton johtajan Marjut Joensuun mukaan todistuksella ei ole ollut toivottua ohjaavaa vaikutusta. Kohentamalla talojen energiatehokkuutta on ollut määrä suojella luontoa sekä torjua ja hillitä ilmastonmuutosta.

Omakotiliitto on saanut palautetta siitä, että energiatodistus ei ole oikeudenmukainen eikä kannusta ympäristönsuojeluun, kertoo liiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen.

Ilmastopakolaisuus kasvaa kohti Eurooppaa

Jos ilmastonmuutosta ei pystytä torjumaan tehokkaasti, ympäristötuhojen vuoksi kotinsa jättäviä ihmisiä voi pian olla kymmenien miljoonien sijaan satoja miljoonia. YK:n pakolaisjärjestön arvion mukaan vuosina 2008–2015 ympäristösyistä pakenevia oli jo yli 26 miljoonaa.

Valtaosa heistä liikkui kotimaansa sisällä tai lähialueilla ja enimmäkseen Aasiassa, mutta hiljalleen pakomatkat alkavat ulottua kauemmas. Asiantuntijoiden mukaan on todennäköistä, että ilmastopakolaisia saapuu ennen pitkää myös Suomeen.

Expressen: Laajat etsinnät saatiin Ruotsissa päätökseen - kadonnut pikkutyttö löytyi hyväkuntoisena

Luonnonpuistoon kadonnut 6-vuotias pikkutyttö on löydetty hyväkuntoisena, kertoo Expressen. Tyttö oli kateissa sunnuntai-aamupäivästä lähtien Hudiksvallissa sijaitsevassa luonnonpuistossa Gävleborgin läänissä. Hänet löydettiin yöllä kello yhden aikaan.

Ruotsalaisen yleisradioyhtiö SVT:n mukaan yksi koirapartioista löysi kadoksissa olleen tytön.

Etsintöjä vaikeutti hankalakulkuinen maasto, jossa on paljon kallionkoloja, metsäväyliä ja koko metsäalue on kivikkoista. Gävleborgin viranomaisia edustava Joel Manner kommentoi aiemmin, että alue ei ole hyvä paikka kadota.

Myös sää oli kehno, ja tytöllä oli päällään vain kevyt vaatetus.

Hollannissa julkistetaan muistomerkki MH17-lennon uhreille

Hollannissa julkistetaan tänään muistomerkki maahan syöksyneen MH17-lennon uhreille.

Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut Malaysia Airlines -yhtiön matkustajakone ammuttiin alas ohjuksella Ukrainassa kolme vuotta sitten. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat. Suurin osa uhreista oli hollantilaisia.

Venäjän tukemien separatistien epäillään olleen ohjusiskun takana, mutta Venäjä on syyttänyt alas ampumisesta Ukrainaa.

Venezuelassa yksi kuoli ja kolme haavoittui asemiesten avatessa tulen äänestäjiä kohti

Venezuelassa yksi ihminen on kuollut ja kolme haavoittunut maan perustuslakia koskevan äänestyksen aikana tapahtuneessa ammuskelussa. Venezuelassa on käynnissä opposition järjestämä äänestys, jolla selvitetään kansalaisten kantaa presidentti Nicolas Maduron suunnitelmiin muuttaa maan perustuslakia.

Syyttäjän mukaan moottoripyörillä liikkeellä olleet asemiehet avasivat tulen äänestämässä olleita ihmisiä kohti. Ammuskelu tapahtui Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa Catian kaupunginosassa sunnuntaina. (Lähde: AFP)

Lähteet Washington Postille: Arabiemiirikunnat oli Qatarin hallituksen uutissivuston hakkeroinnin takana

Arabiemiirikunnat organisoi Qatarin hallituksen uutissivuston ja sosiaalisen median kanavien hakkeroinnin, kertoo Washington Post. Lähteet Yhdysvaltojen tiedustelupalvelusta kertovat lehdelle, että Arabiemiirikunnat levitti valeuutisia Qatarin hallitsijan sanomisista toukokuussa.

Sanomiset lietsoivat meneillään olevaa kriisiä Qatarin ja sen naapurimaiden välillä.

Kesäkuussa seitsemän arabimaata katkaisi diplomaattisuhteensa Qatariin ja syyttivät maata terrorismin tukemisesta. Tiedustelupalvelun viranomaisten mukaan on vielä epäselvää, toteuttiko Arabiemiirikunnat hakkerihyökkäyksen itse vai oliko se sopinut siitä jonkun muun kanssa.

Media: Arizonassa äkkitulvassa kuollut ainakin yhdeksän, yksi edelleen kateissa

Yhdysvalloissa Arizonassa äkkitulvassa on kuollut ainakin yhdeksän ihmistä, kertoo muun muassa NBC News. Lisäksi kateissa on vielä 13-vuotias poika.

Äkkitulva tapahtui Verde-joella Tonton kansallispuistossa Phoenixin pohjoispuolella lauantaina paikallista aikaa.

Pelastusoperaatioon osallistuneet löysivät 2-vuotiaan tytön ja toisen äkkitulvassa kadonneen ruumiin sunnuntaina paikallista aikaa. Muut seitsemän kuollutta löydettiin jo lauantaina.

Äkkitulva pyyhkäisi mukanaan kaikkiaan 14 ihmistä. Heistä neljä pelastettiin lauantaina.

Zombie-elokuvien isä George A. Romero on kuollut

Yhdysvaltalainen elokuvantekijä George A. Romero on kuollut, kertoo hänen managerinsa Chris Roe tiedotteessa. Romero oli kuollessaan 77-vuotias. Romero sairasti aggressiivista keuhkosyöpää, ja hän kuoli nukkuessaan.

Romero tunnetaan ennen kaikkea kultiksi nousseista zombie-elokuvistaan kuten elokuvasta Elävien ja kuolleiden yö, joka julkaistiin vuonna 1968. (Lähde: AFP)

Media: Oscar-palkittu näyttelijä Martin Landau on kuollut

Oscar-palkittu yhdysvaltalaisnäyttelijä Martin Landau on kuollut, kertoo muun muassa CBS News. Landau oli kuollessaan 89-vuotias. Landau kuoli lauantaina yllättäviin komplikaatioihin sairaalassa.

Landau muistetaan esimerkiksi Vaarallinen tehtävä -televisio-ohjelmasta ja Ed Wood -elokuvasta, josta hän sai myös Oscarin.

Landau on saanut saavutuksistaan tähden Hollywoodin Walk of Famelle.

Korjattu aiempaa uutista: Seitsemän arabimaata katkaisi diplomaattisuhteensa Qatariin kesäkuussa, ei toukokuussa. Kuudes pika.