Yön uutiskooste: Pentti Holappa on kuollut, Niinistö kiitti vauvaonnitteluista, Trumpilla ei tarvetta lisätä ydinaseita

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Finlandia-palkittu kirjailija Pentti Holappa on kuollut

Kirjailija Pentti Holappa on kuollut, kertoo Holapan pitkäaikainen ystävä Samuli Vierikko STT:lle. Vuonna 1927 syntynyt Holappa kuoli ystävän mukaan tiistaina kotonaan Helsingissä. Holappa oli kuollessaan 90-vuotias.

Urallaan useasti palkittu Holappa sai vuonna 1998 julkaistusta Ystävän muotokuva -romaanistaan Finlandia-palkinnon. Holapalta ilmestyi useita teoksia, muun muassa runokokoelmia, romaaneja, novelleja, näytelmiä ja kuunnelmia. Holapan teoksia on käännetty useille eri kielille.

Holappa tunnettiin myös aktiivisena sosiaalidemokraattina. Hän toimi toisena opetusministerinä vuonna 1972.

 

Osittainen naamioitumiskielto saa kannatusta eduskunnassa

Kansanedustajat eivät ole järin halukkaita kieltämään kasvojen peittämistä lailla Tanskan malliin. Suomessa paremmaksi vaihtoehdoksi nähdään Saksan ja Hollannin mukainen osittainen kielto, joka kieltää burkhien käytön esimerkiksi armeijassa ja oikeudessa työskenteleviltä ihmisiltä ja vaaliviranomaisilta.

Suomessa asiaa ei ole eduskuntaryhmissä käsitelty. STT kysyi eduskuntaryhmien puheenjohtajien kantoja.

 

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät pureutuvat soten valinnanvapauteen

Pitkään väännetty sopu sote-uudistuksen valinnanvapaudesta päätyy tänään hallituspuolueiden eduskuntaryhmien käsittelyyn. Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisee tänään valinnanvapauslain pykälät ja perustelut, joista ryhmät pääsevät keskustelemaan.

Maanantaina hallituksen reformiministerityöryhmässä sovittiin, että kansalaiset saavat valita oman sote-keskuksen vuonna 2021. Jos asiakas ei valinnanvapauden alkaessa listaudu mihinkään sote-keskukseen, hänet listataan kahdeksi vuodeksi julkiselle toimijalle.

 

Presidentti Niinistö vauvaonnitteluista: Kiitos ei enää riitä

Presidentti Sauli Niinistö kiittää Facebook-sivuillaan kansalaisia vauvaonnitteluista. Niinistö kertoo olevansa sanomisista sanaton. Hänen mukaansa kiitos ei enää riitä. Niinistö kirjoittaa, että "niin paljon, paljon meille kerroitte".

Presidentin kanslia tiedotti maanantaina, että runoilija Jenni Haukio ja Niinistö saavat lapsen. Laskettu aika on helmikuussa. Haukio ja Niinistö kertoivat tiedotteessa, että lasta on useiden vuosien ajan odotettu ja toivottu.

Niinistö pyrkii jatkokaudelle tammikuun presidentinvaaleissa. Hän on kokoomustaustainen kansanliikkeen ehdokas.

 

Lännen Media: Kyselyyn vastanneita suomalaisia huolettaa sairaaloiden ja terveyskeskusten tietoturva

Vain 20 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista luottaa täysin viranomaisten kykyyn pitää henkilötiedot turvassa, kertoo Lännen Median kysely.

Vastanneista 68 prosenttia luottaa viranomaisiin jossain määrin, mutta ei kuitenkaan täysin. 11 prosentilla luottamusta viranomaisten tietoturvataitoon ei ole lainkaan.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, minkä viranomaisen kohdalla tietosuoja huolettaa eniten. Ylivoimaiseksi ykköseksi nousivat terveyskeskukset ja sairaalat, joiden tietosuoja huolettaa 38:aa prosenttia epäilijöistä.

Taloustutkimuksella teetettyyn kyselyyn osallistui 1004 ihmistä 2.–5. lokakuuta. Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

 

Kalifornian maastopalojen uhriluku nousi jälleen - ainakin 21 kuollut

Yhdysvaltain Kalifornian maastopaloissa on kuollut ainakin jo 21 ihmistä, kertovat pelastusviranomaiset. Uhriluvun odotetaan edelleen kasvavan.

Osavaltiossa riehuvissa tuhoisissa maastopaloissa tuhannet ihmiset ovat jääneet kodittomiksi ja yli 2 000 rakennusta on palanut.

Kaliforniassa riehuu yli 20 maastopaloa, joita sammuttamassa on tuhansia palomiehiä. Pahiten tulipaloissa ovat tuhoutuneet Sonoman ja Napan piirikunnat.

Osavaltiossa riehuu maastopaloja joka vuosi, mutta harvoin näin tappavia. (Lähde: AFP)

 

CNN: Trump haluaa ydinasekaluston "tiptop-kuntoon", mutta pitää ydinasemäärän kasvattamista tarpeettomana

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut haluavansa Yhdysvaltain ydinasekaluston "tiptop-kuntoon", mutta kiistää ydinasearsenaalin lisäämisen tarpeen. Asiasta kertovan uutiskanava CNN:n mukaan kalusto pitäisi Trumpin mukaan nykyaikaistaa täysin.

Trump kuitenkin sanoo myös, että ydinasemäärän kasvattaminen olisi täysin tarpeetonta. Mediatietojen perusteella on aiemmin kerrottu, että Trump olisi vaatinut ydinasekaluston kasvattamista.

Trump antoi kommenttinsa lehdistötilaisuudessa Kanadan pääministerin Justin Trudeaun kanssa Washingtonissa.

 

AFP:n lähde: Poliisi on tehnyt kaksi uutta pidätystä Marseillen puukkohyökkäykseen liittyen

Ranskassa poliisi on tehnyt kaksi uutta pidätystä Marseillen puukkohyökkäykseen liittyen, kertoo uutistoimisto AFP:n oikeuslähde. Poliisi pidätti tiistaina Toulonissa kaksi miestä, joista toinen on 24-vuotias ja toinen 29-vuotias. Paikka on noin 65 kilometriä Marseillesta itään.

Lähteen mukaan poliisi epäilee, että miehet majoittivat veitsihyökkääjää tämän ollessa Toulonissa. Lokakuun alussa 29-vuotias veitsihyökkääjä surmasi kaksi naista Marseillen päärautatieasemalla. Poliisit ampuivat pian iskun jälkeen hyökkääjän kuoliaaksi.

Äärijärjestö Isis on sanonut olevansa iskun takana, mutta tutkijat eivät ole löytäneet tästä todisteita. (Lähde: AFP)

 

Kongon vaalikomissio: Äänestystä Kabilan korvaamiseksi ei ennen vuotta 2019

Kongon demokraattisen tasavallan vaalikomissio on ilmoittanut, ettei maassa järjestetä äänestystä presidentti Joseph Kabilan korvaamiseksi ennen vuoden 2019 alkua.

Kabilan kausi päättyi jo viime joulukuussa, mutta hän sai jäädä virkaan erillisen sopimuksen myötä. Äänestys on ollut määrä pitää kuluvan vuoden aikana.

Komission mukaan viivästystä voidaan lyhentää olosuhteiden salliessa.

Vuodesta 2001 asti hallinneen Kabilan valtaan jääminen on aiheuttanut levottomuuksia Kongossa. Kongo joutui poliittiseen umpikujaan, kun Kabila viime vuonna kieltäytyi eroamasta virkakautensa päättymisestä huolimatta. (Lähde: AFP)

 

Espanjan kansallispäivä voi kirvoittaa lisää mielenosoituksia Kataloniaan

 

Espanjassa kansallispäivän vieton odotetaan tänään tuovan mukanaan mielenosoituksia Kataloniaan. Espanjan pääministeri Mariano Rajoy antoi eilen Katalonialle viisi päivää aikaa kertoa, onko se julistautunut itsenäiseksi.

Vastauksesta riippuu, jäädytetäänkö Katalonian autonomia.

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont allekirjoitti toissapäivänä itsenäisyysjulistuksen, mutta se oli Katalonian aluehallinnon mukaan pelkästään symbolinen.

 

Pittsburghin Määttä mukana voittomaalissa Washingtonia vastaan

Jääkiekon NHL:ssä Pittsburghin Olli Määttä kirjautti tilastoihinsa syöttöpisteen ottelussa Washingtonia vastaan. Määttä oli syöttämässä Conor Shearyn kolmannen erän ylivoimamaalia, joka vei Pittsburghin 3–1-johtoon.

Pelin ensiminuuteista lähtien takaa-ajajan asemassa ollut Washington onnistui kaventamaan vielä ottelun loppupuolella 2–3-tilanteeseen, mutta joukkue ei onnistunut enää tasoittamaan. Washingtonin Aleksandr Ovetshkinin kavennusmaalin myötä Määtän pohjustama maali takasi voiton vieraissa olleelle Pittsburghille luvuin 3–2.