Yle: USA:ssa karppaus jo poissa muodista

Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen professori Matti Uusitupa kommentoi karppausta eli vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamista torstaina A-talkissa. Uusitupa on yleisten ravitsemussuositusten kannalla, ja pitää vähähiilihydraattista ruokavaliota liian vähän tutkittuna. Karppaukseen vakaasti uskovat pillaistuivat professorin kommenteista, kirjoittaa Yle Savo verkkosivuillaan.

- Yhdysvalloissa innostus karppaamiseen on pysähtynyt tutkimustulosten julkistamisen jälkeen. Siellä karppaaminen on selvästi jo pois muodista. Jostain syystä Suomessa ja Ruotsissa asiasta ollaan edelleen kovasti innostuneita, ihmettelee Uusitupa.

Ravitsemusasiantuntijat korostavat täysjyväviljavalmisteiden merkitystä, jotka kuuluvat suomalaiseen ruokavalioon. Niillä on osoitettu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia.

- Osa karppaajista on mennyt ihan harhateille korvaamalla hyvät hiilihydraatit kovalla rasvalla. Silloin voidaan mennä ojasta allikkoon, varoittaa Uusitupa Yle Savon sivuilla.

Tutkittua tietoa karppauksessa on vähän. Vähähiilihyrdaattisesta ruokavaliosta on tehty kolme kontrolloitua tutkimusta, jotka ovat olleet kestoltaan kaksi vuotta. Niissä edulliset vaikutukset perustuivat laihdutusvaikutukseen. Tutkimusten tulos oli se, että vähähiilihydraattisella ruokavaliolla laihtuu keskimäärin yhtä hyvin kuin muilla laihduttavilla ruokavalioilla, Yle Savo kirjoittaa. Vähähiilihydraattinen ruokavalio ei tuo kuitenkaan mitään lisävaikutusta. Kolme vuotta kestäneessä tutkimuksessa tutkitut henkilöt olivat lihavampia tutkimuksen päätyttyä kuin tutkimuksen alussa, Yle kertoo.