1980-lukulaisten Seitsemän veljestä tulee Turkuun

Kiven tekstin ytimessä on aikuistumisen pelko, sanoo ohjaaja Lauri Maijala.

Klassinen traumatisoituminen. Näillä sanoilla ohjaaja Lauri Maijala kuvailee ensimmäistä kosketustaan Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -romaaniin. Maijala luki kirjan samassa tilanteessa kuin niin monet muutkin Suomessa koulua käyvät nuoret: murrosiässä, äidinkielen tunnilla, ringissä tekstiä tankaten.

Nyt Maijala on tankannut Kiven tekstiä uudestaan, mutta eri syystä. Hän dramatisoi ja ohjaa klassikosta version, joka saa ensi-iltansa Turun kaupunginteatterissa marraskuussa.

– Teoshan on avautunut nyt aikuisiällä aivan uudella tavalla. Kiven tekstissä on samaa kuin Tshehovissa, se vaatii hieman elämänkokemusta ennen kuin sitä voi syvältä ymmärtää, Maijala luonnehtii.

Maijala kirjoittaa parhaillaan näytelmätekstin viimeistä versiota. Se täytyy antaa näyttelijöille kesällä, syyskuussa alkavat harjoitukset. Maijalan mielestä Kiven teoksen ytimestä löytyy aikuistumisen pelko.

– Tätä miettii väkisin omassa kolmenkympin kriisissään. Voiko ihminen vielä muuttua? Ja uskaltaako hän? Maijala pohtii.

Yhdeksän näyttelijän voimin

Uusi Seitsemän veljestä on 1980-luvulla syntyneiden miesten näytelmä. Maijala (s.1986)   paljasti roolituksensa ensimmäisten yhteisten lukuharjoitusten jälkeen Turussa torstaina.

Juhania näyttelee Joonas Saartamo. Eero Milonoff on Tuomas ja Olli Rahkonen tämän kaksoisveli Aapo. Simeonin roolissa nähdään Markus Järvenpää. Timoa ja Lauria näyttelevät Joel Mäkinen ja Jonas Saari. Eeron roolissa on Paavo Kinnunen.

Veljesten lisäksi Maijalan työryhmään kuuluu kaksi muuta näyttelijää. Petri Rajala ja Ulla Koivuranta näyttelevät kaikki sivuroolit, joita on yhteensä parikymmentä.

Maijalan mielestä Kiven tekstille on ominaista tietty ajattomuus. Siksi jaksamme edelleen kiinnostua tarinasta, joka julkaistiin vuonna 1870. Maijala haluaa säilyttää ajattomuuden tunnun myös tulevassa näyttämöversiossa.

Esitystraditiota saa kommentoida

Epookkia ei siis ole luvassa, mutta traditiot tunnistetaan ja tunnustetaan kyllä. Traditio painaa erityisen vahvana juuri Turussa. Kalle Holmberg ohjasi 1970-luvulla kaupunginteatteriin näytelmäversion, joka pyöri kolme vuotta täysille katsomoille. Teoksen maine on edelleen legendaarinen.

– Meidän versiomme tulee kommentoimaan edeltävää esitystraditiota. Holmbergin versio oli oman aikansa lapsi, tehkäämme me oman aikamme tulkinta. Maijala luonnehtii.

Maijala päätyi Turkuun ohjaamaan Seitsemää veljestä teatterin taiteellisen johtajan Mikko Koukin pyynnöstä. Kaksikolla on takanaan yhteistyö Oulussa, johon Maijala ohjasi Koukin johtajakaudelle Tuntematon sotilas -oopperan vuonna 2014.

Seitsemän veljestä esitetään syksyllä peruskorjatusta teatterirakennuksessa. Näytelmän esityskausi jatkuu seuraavan vuoden toukokuuhun.