Elokuva-arvio: Pilvien halki käy lentäjän tie

American Made

4/5

Yhdysvallat – tuo maailmankaikkeuden paras Amerikka ja U.S.A. – on peukaloinut monen valtion ja kansakunnan menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Eikä tämänkään suurvallan politiikka pyri koskaan vapauteen, ihmisyyteen tai tasa-arvoon. Aina siellä taustalla on omat etupiirit ja ennen kaikkea taloudelliset mielihalut.

American Made pureutuu roisin itseironistisella sarkasmilla ja kitkerällä huumorilla jenkkiläisten toimiin Väli- ja Keski-Amerikassa 1980-luvun alkuvuosina. Silloin kuin Jimmy Carter ja Ronald Reagan trumppasivat valtakuntaansa ja koko maailmaa. Juoni keskittyy siihen, kuinka huumekauppa kytkeytyy kovin usein sotilaallisiin operaatioihin. Varsinkin, jos taustalla häärii Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA.

Elokuva perustuu pääasiallisesti tositapahtumiin seuraten amerikkalaisen liikennelentäjän Berriman ”Barry” Sealin (1939–1986) mielikuvituksellista nousua huumeiden salakuljettajaksi ja Yhdysvaltain huumepoliisin (DEA) avustajaksi. Taitava lentäjä hairahtuu lain toiselle puolelle seikkailunhalusta ja päätyy eri osapuolten välikädelliseksi, ollen osa suurvaltapolitiikkaa, huumebusinesta, rikollisuutta ja väkivaltaa. Ilmatilojen cowboy kuskaa niin aseita, huumeita kuin sotilaitakin sekä pesee rahaa kuin kemiallinen pesula konsanaan.

Huumesodista on tehty läjäpäin aiheenmukaisia synkkiä ja raadollisia elokuvia. American Made kertoo tarinansa oudon viehkolla tavalla – kipeän kepeästi ja veijarimaisesti. Kerronnan tyyli sekä toteutus ovat koukuttavia ja leffa imaisee katsovan mielen mukaansa alkukuvista lähtien. Ja se ote pitää loppuun saakka, sen ylikin.

Tom Cruise näyttelee vekkulimaista päähenkilöä sävykkäästi ja rautaisella otteella. Riskejä ottava, kaikkensa peliin laittava ja suhteellisuudentajunsa laimentava roolihahmo on räätälöity Cruiselle ja tämä kokkelilla kuorrutettu puku sopii miehen ylle tiptopisti.

American Made on ennen kaikkea mukaansatempaavaa viihdettä. Kuluttajan kannalta oleellisinta on se, että tämä viihdepläjäys on tehty hyvin ja harkiten. Sen kunniaksi ja Barry Sealin muistolle: Pasila – laittakaapa soimaan Georg Malmsténin Lentäjän valssi!

Ohjaus Doug Liman. Rooleissa Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright.