Ice Age 3: Dinosaurusten aika (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs)

ICE AGE 3: DINOSAURUSTEN AIKA (ICE AGE: DAWN OF THE DINOSAURS)
Suositun Ice Age -animaation toinen jatko-osa käsittelee perhe-elämää ja yhteenkuuluvuutta. Jään alta paljastuu tuntematon laakso sukupuuttoon kuolleeksi luultuine dinosauruksineen.

Toisesta osasta tuttu mammuttipariskunta on saamassa perheenlisäystä, mikä saa myös laiskiais-Sidin haaveilemaan omasta lapsesta. Kun Sid törmää dinosauruksen muniin, ei tämä hieman hidasälyinen sälli epäröi ryhtyä niistä kuoriutuvien pikkudinosaurusten äidiksi.

Äiti-dino on asiasta eri mieltä ja pian Sid on pelastamisen tarpeessa. Sapelihammastiikeri Dingo saa näin kaivattua toimintaa liian kesyksi käyneeseen elämäänsä. Toisaalla Jyrsis tekee tuttavuutta naispuolisen kurren kanssa ja sehän avaa aivan uusia ulottuvuuksia tammenterhojen ainaiseen pyörittelyyn.

Vitsejä myös aikuisille

Tähän väliin minun on parasta tehdä pari tunnustusta. En ole koskaan liiemmin välittänyt animaatioista ja jo kymmenminuuttinen piirretty saa minut tylsistymään. En ole nähnyt Ice Agen aiempia osia, koska minun ei ole ollut pakko niitä katsoa. Joten kun kauniina kesäpäivänä kävi kutsu animaatiota katsomaan, en suoranaisesti hyppinyt riemusta.

Ice Age piti kuin pitikin minut hereillä. Sen huumori puri myös varttuneempaan katsojaan. Seitsemän vuoden ikäraja tarkoittaa, että ihan taaperoille tätä pätkää ei olekaan tarkoitettu. Rajallisen kokemukseni perusteella uskallan sanoa, että Ice Age 3 kuuluu pitkien animaatioelokuvien parhaimmistoon.

Omintakeisuus valttina

Perheteema sitoo hahmokeskeistä, löyhäjuonista elokuvaa mukavasti yhteen. Kun tarina on länsimaiselle animaatiolle tyypilliseen tapaan yksinkertainen, eikä filosofisia tasoja tavoitteleva, on hahmojen ja maiseman oltava mielenkiintoisia. Siinä Ice Age onnistuu.

Ice Agen valtti on nimenomaan hahmojen ja ympäristön omaleimaisuus. Sinnikäs Jyrsis-orava on ehdottomasti yksi kaikkien aikojen hauskimpia animaatiohahmoja. Dinosaurukset vaikuttivat hieman irrallisilta, eivätkä yhtä hauskoilta kuin muut otukset.

Onnistuneet äänet

Ice Agesta on liikkeellä kolme versiota: alkuperäiskielinen, suomeksi dubattu ja alkuperäiskielinen 3D-versio. Näkemässäni englanninkielisessä normaaliversiossa kolmiulotteisuuden vaikutelma oli monessa kohdassa vahvasti aistittavissa.

Äänimaisema on loistava tässä muutenkin teknisesti korkealaatuisessa elokuvassa. Erityisen hauskalta kuulosti yksisilmäisen Buck-näädän, laakson boheemin seikkailijan brittiaksenttinen pälpätys. Äänen Buckille on lainannut Shaun of the Dead ja Hot Fuzz -komedioista tuttu Simon Pegg. Klassisia iskelmäkappaleita hyödynnetään myös hupaisasti ja varsinkin aikuista katsojaa huvittavalla tavalla parissa aivan hervottomassa kohtauksessa.

Ohjaus: Carlos Saldanha. Englanninkielisinä ääninä mm. Queen Latifah, Ray Romano ja John Leguizamo. Suomenkielisinä ääninä mm. Antti Pääkkönen, Sanna Saarijärvi ja Hannu-Pekka Björkman. Tyylilaji: animaatio (K7).